top of page

Hemmeligheten mellom mage og hodeVi vet at vår hjerne kan påvirke vår mage. Men er det slik at tarmen kan påvirke vår hjerne? Svaret på det siste spørsmålet er jeg blitt mer og mer overbevisst om stemmer. Det er en gjensidig kommunikasjon og påvirkning mellom vårt hode og vår mage. Og hva som først setter i gang en god eller dårlig reaksjon i vår kropp er litt som høna og egget.

Aksen mellom mat og sinn er langt mer spennende enn det jeg hadde tenkt for fire år siden. Ja, jeg brydde meg faktisk ikke hva jeg puttet i munnen. Jeg tåler det meste, tenkte jeg. Inntil vår eldste sønn, Kjell-Christian, møtte veggen!

Men hvorfor er det så mange ungdommer som får livet sitt satt på vent? Kjell-Christian var ikke den eneste. Det finnes tusener hvert år som opplever dette. Og jeg har møtt mange av dem som idrettsprest i både kirken og idretten. Og denne håpløse situasjonen er ikke bare tøft for de ungdommene det gjelder. Det er også svært tøft for foreldre som bærer med seg en fortvilelse og sorg over sine. Ingen ting stresser oss mer enn når våre næremeste sliter eller er syke.

Mange peker på presset, forventningspresset og at alt skal være så perfekt - som er grunnen til at mange blir ustlitt. Andre peker på overtrening, vanskelig foreldre, lite søvn og få pusterom, som årsaken. Men hva kommer de vonde følelsene av, ensomheten, de vanskelige valgene eller meningsløsheten? Ligger det hele bare i hodet og på relasjons basis? Eller finnes svaret like mye i magen og i kostholdet?

Jeg tror på kakestykkeprinsippet. Kaken består av mange kakestykker – og alle stykkene har sin funksjon og de påvirker hverandre. Det er også det min modell 4 BASICS handler om. Både aktiviteten, hvilen, relasjonene og kostholdet påvirker livet vårt og skaper den jeg er.

Min kjepphest i diskusjonen om hvorfor mange ungdommer sliter med psyken og mange av verdens befolkning sliter med livsstilssykdommer – er kostholdet. Og den største og beste nøkkelen til å låse opp det hele – tror jeg ligger i matskapet eller i jorden. Her ligger noen av de største hemmelighetene for å løse våre tids største gåter. Men det finnes også andre redskaper vi kan bruke for å reparere våre liv. Det er noen av disse redskapene bloggen min handler om.

Jeg ønsker at du blir med meg på reisen gjennom denne bloggen og mine nyhetsbrev. Og kanskje er det du som gir meg gode tips på hva som kan gjøres. Denne websiden er også en møteplass for tradisjon og innovasjon.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page