top of page

Vant verdens hardeste skirenn med Marksets Brødmix


En godt fornøyd gjeng: Halvor L. Wang , Trygve Markset, Håvard Hansen og Olav Tufte.

Åsnes Expedtion Amundsen er kalt «verdens tøffeste skirenn». Ruten deltagerne går er den samme som Roald Amundsen gikk i 1896 som en forberedelse til Sydpolekspedisjonen i 1911. Distansen er 100 km med pulk over Hardangervidda fra Haukeliseter til Maurset i Eidfjord.

For andre året på rad var det Trygve Markset som gikk raskest. I fjor gikk han i individuell klasse, men i år gikk han i lag-klassen med Håvard Hansen. Deres største konkurrenter var Team RAB/ÅSNES med Olaf Tufte, Øyvind Lillehagen og Halvor L. Wang . I individuell klasse var det Thomas Wallin-Andersen som ville kjempe i teten om å komme først over fjellet.

HÅVARD HANSEN – EN NY «PRØVEHEST»

Da det sist høst ble klart at Håvard og Trygve skulle forsøke seg på verdens hardeste ekspedisjonsrenn for Team AMUNDSEN – fikk Håvard tilbudet om å prøve Marksets Brødmix.

Tilbakemeldingene i vinter har vært meget positive etter at Hansen begynte å spise dette brødet daglig. Dette skriver Håvard: «Jeg har brukt brødet i hverdagen på jobb, og før og underveis på trening. Brødet gir jevn og varig energi. Føler meg heller ikke slapp og tung i etterkant av inntak, og det er greit å dra rett i gang med trening etter et måltid. Jeg har hatt 3-4 langturer på 4-5 timer hvor jeg har spist brødet med skinke og ost underveis. Kjenner meg da bra og med jevnt blodsukker hele veien.»

Håvard har i vinter vunnet flere turrenn på ski, og 40-åringen er i bedre form enn på lenge. Han forteller også at har tidligere slitt med mye luft ved stort inntak av brød. «Dette brødet derimot gjør bare godt for fordøyelsen. Ingen problem med treg mage.» Han opplever også et mer stabilt humør og bedre søvn med dette hjemmebakte brødet – som han kan fikse selv.

ÅRETS SKIRENN

På vei til Haukeligrend spiste Håvard og Trygve seg opp på Marksets Brødmix. Bror til Trygve, Kjell-Christian, hadde også laget en særdeles fettrik bar – som de puttet i seg sammen med brødet – før og under løpet. Bakgrunnen for dette var å øke fettforbrenningen ytterligere.

Det var tett snødrev da starten gikk for de 200 deltakerne ved Haukeligrend. Underveis er det 3 obligatorisk sjekkpunkter med innlagt hvile – Hellevassbu, Litlos og Viersla. Til sammen 8 timers stopp. På de to første sjekkpunktene velger du selv hvordan du vil fordele de første 4 timene. På det siste sjekkpunktet – Viersla - er det obligatorisk 4 timers hvile.

På grunn av snøfall, ingen oppkjørte løyper og ingen matstasjoner – så handler dette ekspedisjonsrennet om kondis, styrke, taktikk, strategi, lese kart og ha praktiske ferdigheter med å sette opp telt og få i seg nok mat og drikke. Ikke minst handler det om å bruke hodet.

Den individuelle klassen startet 30 minutter før team-klassen. De første og sprekeste hadde en tøff oppgave med å brøyte løype. Noen av de sterkeste i det første feltet var motbakkespesialisten Joel Dyrhovden, Petter Bøe Bjerknes, Kristian Horne, AK Glück-Teigland og Thomas Wallin-Andersen. Sist nevnte Thomas var en ringrev og hadde vunnet dette rennet flere ganger siden oppstarten i 2011. På grunn av mengden med snø tok det bare to timer før Håvard og Trygve og laget til Tufte hadde tatt igjen ledergruppa som startet 30 minutter før. De beste kom derfor ganske godt samlet til Hellevassbu.

TAKTIKK

Flere av de beste tok nå kun to timers hvile. Trygve, Håvard og teamet til Tufte valgte 3 timer og gikk sammen ut. Thomas Wallin-Andersen tok 4 timer. Fordelen var å ha mest mulig oppgåtte løyper ved å starte senere. Bakdelen var mindre hvile på det andre sjekkpunktet og stoppestedet. Fra Hellevassbu til Litlos gikk team RAB/ÅSNES og team AMUNDSEN styggfort. De fosset gjennom feltet med deltakere og tok nærmest igjen de beste som startet et time før. Øyvind Lillehagen, som var kaptein på team RAB/ÅSNES, og som også hadde tatt mye ansvar - var nå helt på felgen.

Etter en times hvile - startet begge lagene med solid ledelse til de andre. Det var kun Thomas Wallin Andersen som gikk rett gjennom sjekkpunkt 2 – som hadde hatt samme fart i sporet på etappe 2 - og som nå var sammen med de to lagene i front. Han hadde hatt fordelen med å gå i oppgåtte traser, men fikk en svært kort matpause.

Etter en times hardkjør opp bakkene fra Litlos på tredje etappe, faller Lillehagen sammen fullstendig utmattet. Han greier heldigvis å komme alene tilbake til basecamp på sjekkpunktet og må gi opp konkurransen. Olaf Tufte og Halvor L.Wang går videre for laget. Trioen med de to lagene AMUNDSEN og RAB/ÅSNES og Thomas fortsetter gjennom natta til Viersla.

Morgensstund med Trygve og Håvard i front

INNSPURTEN

Etter fire timer med hvile, mat og litt søvn – så starter disse 5 mennene den siste kraftanstrengelsen fra Viersla til Maurset i Eidfjord klokken 7.40 på morgenen. Trygve som har hatt minimal trening denne vinteren på grunn av forkjølelse/influensa og mye arbeid- begynner nå å våkne til live. Det er tydeligvis at masse trening fra tidligere år kommer her til gode. Det gjør også brødmixene og fettbarene. På vei opp den siste fjellpassasjen - før de setter utfor ned til dalen mot Eidfjord – så må Tufte og Wang slippe. Det er bare Thomas som henger på.

Da Harald og Trygve klipper seg inn på den siste sikkerhetssjekken på toppen av fjellet - så setter team AMUNDSEN inn det siste støtet. Det er ingen som har sjans til å følge dem ned de bratte fjellsidene, på slettene og de siste kilometerne med staking til mål.

Sannsynligvis er det aldri blitt gått så fort noen gang med pulk fra Viersla til Maurset. Tiden ble 22 timer og 26 minutter. Hvis det ikke hadde vært for de store snømengdene den første delen av løpet hadde team AMUNDSEN antageligvis forsert fjellet på under 20 timer. Det vil si 12 timer uten stopp.

TO HEMMELIGHETER OG EN STOR TAKK

Årsaken til seieren var først og fremst Håvard og Trygve sine skiferdigheter.

Men det var to hemmeligheter til:

Den ene hemmeligheten var drivstoffet: Marksets Brødmix og KC-barene.

Den andre hemmeligheten var pulkdraget: Far til Håvard hadde nemlig utviklet et nytt fjæsystem til pulkdraget for årets Expediton Amundsen. Pulkene til Håvard og Trygve var langt lettere å dra – spesielt på hardere underlag.

Til slutt må det også gis en takk til Olaf Tufte – en av verdens tøffeste og mest mangfoldige topp-idrettsutøvere. Underveis – på grunn av stor luftfuktighet og mye snøbrøyting – så fikk også kraftkaren Håvard en periode en «dupp» hvor han nærmest gikk tom og fikk kramper. Det var her gentlemannen Tufte skjønte at kanskje årsaken var at hans tøffeste konkurrent gikk tom for viktige salter. Etter et par geler med magnesium – så var kroppen igjen på høyden for mannen – med samme alder som Tufte – og med nesten samme høyde og vekt – nemlig 192/193 cm og 92/95 kilo.

Det er slike turer som skaper vennskap og ny innovasjon.

Sjekk årets resultater

Resultat EXA17 - Final - total rank.pdf

Sjekk hvordan løpet utviklet seg på GPS

http://yb.tl/exam2017

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page