top of page

Hvem er lurest?


I A-MAGASINET 31. mars 2017 var det en matblogger og kokebokforfatter som ble intervjuet om sine hverdagsvalg i matveien. Selv følger hun en lav FODMAP for irritable tarm. Bloggeren tåler blant annet ikke hvetemel, rug eller bygg.

Men hvilke ingredienser erstatter denne matbloggeren - og mange av dem som sliter med cøliaki, glutenintoleranse eller hveteallergi - gluten med? Selv svarer hun: «Det erstatter jeg med rismel, maismel og potetmel, og det funker veldig bra for meg.» Akkurat det samme gjør de fleste andre produsenter av glutenfrie varer som du finner i butikkhyllene.

Men er det så lurt?

FULLE AV KARBOHYDRATER

Det mange ikke er klar over er at rismel, maismel og potetmel er proppfulle av karbohydrater og er svært næringsfattig. I følge Matvaretabellen er det i potetmel 81 g karbohydrater (0 g fett, 1, 6 g kostfiber og 1 g protein), i rismel er det 80 g karbohydrater (1,3 g fett, 0,8 g fiber og 7,3 g protein) og i maismel 63,3 g karbohydrater (1,2 g fett, 5 g fiber og 7,8 g protein).

Det er stort sett bare karbohydrater i mange glutenfrie brød, pasta og bakervarer du finner i butikken, men også blant de ingrediensene mange bruker i sine egne glutenfrie bakerverk. Dessverre spiser et stort antall som går på en slik diett, på seg diabetes 2 og andre livsstilssykdommer. Den høye prosenten med karbohydrater får nemlig våre celler til å "brenne" raskere og det oppstår letter betennelser i kroppen pga den «høye» temperaturen i cellenes forbrenningskamre (mitokondrier). Det er denne type «varme» og mangel på oksygen i cellene som også kan utvikle kreft. Det er dessuten svært ofte meget dårlig næringsinnhold i mange av de glutenfrie produktene. Bare sjekk det neste gang du går forbi glutenfrihyllene eller matvarer som tilsettes rismel, maismel og potetmel.

GLUTEN = LIM

Potetmel og rismel har mer karbohydrater og er mindre næringsrike enn siktet hvetemel. I siktet hvetemel er 71,6 g karbohydrater (1,5 g fett, 3,4 g fiber og 11,4 g protein). Forskjellen er først og fremst at det finnes gluten i hvetemel – som er det sterkeste proteinet i planteriket. Gluten er optimalt for baking av brød og kaker, men volder store problemer for mange mager. Årsaken til dette er at enkelte av oss ikke har nok enzymer eller bakterie-kulturer til å bryte ned dette proteinet eller «limet». Gluten kommer nemlig av det latinske ordet "glue" som betyr lim. Konsekvensen blir at mange sliter med en vanskelig tarm - som også etterhvert kan gi "hjerne-tåke".

RAR PÅSTAND FRA MATBOLGGER

Overraskene er det å lese at matbloggeren og kokebokforfatteren – i samme intervju – forteller følgende: «Det er noen matrender jeg ikke forstår meg på. En av disse er kjøleskapsgrøt. Det smaker lim og legger seg som en klump i magen, samme hvor mye godt du pynter den med. Det er vel vi matbloggere som har bidratt til å skape slike trender. Med fancy bilder kan alt se godt ut. Men kjøleskapsgrøt? Det er bare soggy havregryn som vokser i munnen på meg.»

Det er helt fantastisk å lese en matblogger – som til og med blir intervjuet av A-magasinet – påstår at «kjøleskapsgrøt» eller «kaldgrøt» er en «trendy» sak. Dette har man i alpeland som Østerrike, Sveits og Tyskland drevet med i over 100 år. Også oppegående bestemødre har drevet med «kaldgrøt» i generasjoner. Dessuten er havre det sunneste korn du kan spise. Det er kornet med mest næringsstoffer. Havre har også karbohydrater som brenner mye langsommere. I følge Matvaretabellen er det i havregryn 63,1 g karbohydrater (7,8 g fett, 10, 8 g fiber og 11,4 g protein). Havre er dessuten helt fri for gluten eller «lim». Der derfor det ikke er ideelt til å bake flotte brød og kaker med. Men havren er derimot fulle av betaglukaner som er svært bra for blod og hjerte.

HVEM KAN VI LÆRE AV?

Det er derfor vi i LEVEKRAFT AS - er så stolte av at vi har greit å utvikle et brød - som er bygget på havre sammen med masse sunne frø. Dette glutenfrie-brødet gir deg et helt annet næringsinnhold enn de fleste andre glutenfrie produkter. Det gir deg også et helt annet drivstoff gjennom hverdagen. Dette har vi lært fra både hester, norske langrennsløpere og polfarere.

Så hvilket korn eller mel er det lurest å spise?

Det valget må du selv ta.

Eiere av veddeløpshester velger i alle fall havre. Det gjør også geiter. Havre kommer nemlig fra ordet geit. Det er derfor vi har ordtaket: "Det er som å la bukken passe på havresekken". Geita vil nemlig alltid velge det beste. Når bonden skal gjøre klar geitebukken til å bedekke sine geiter – gjett da hva den fôres med?

Ja, ekstra mye havre.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page