top of page

Tips til påskebrød


Det kan være spennende å forandre litt på smaken når du lager brød av Marksets Brødmix. Du kan for eksempel gjøre en påskevri med en raspet gulrot i. Da får du et enda mer saftig og variert brød.

Vi har også lagt noen frø i vann over natten – som vi strør over brødet før vi setter det i stekeovnen.

MATZA-BRØD

Påsken kalles for de usyrede brøds høytid. Marksets Brødmix er på mange måter et usyret brød – men likevel ikke helt. Det usyrede brød som israelittene laget i forbindelse med utgangen fra Egypt – skulle lages i all hast. Bakverket kalles for Matzot, og er laget av en deig som består av en eller flere typer korn som hvete, bygg, hirse eller havre. I Bibelen kalles matza-brød for fattigmannsmat. Det skal lages på under 18 minutter fra man heller vann i melet og tilsetter litt olje og salt og elter det – og til det settes inn i ovnen.

Det brukes altså ikke gjær og heller ikke surdeig i dette brødet. Derfor kalles det usyret brød. Brødet blir flatt og ganske tørt. Det var et slikt brød Jesus også brukte da han innstiftet nattverden. Han brøt et flatt brød og delte det til sine disipler og sa: «Del det mellom dere.»

Det var også den type brød gjetere brukte når man var på marken å gjette buskapen sin. De hadde bare med seg byggmel (fattigmannsmel) og litt olje som de blandet sammen med vann og stekte på glørne. Nettopp slik Jesus gjorde da han møtte disiplene igjen etter oppstandelsen ved Genesaretsjøen med fisk og brød på en kullild. (Johannes 21,9). Det var her Jesus overlot stafettpinnen til fiskeren Peter idet han sa: «Fø mine sauer.»

MEDIUM SYRNET

Selv om Marksets brødmix verken har gjær eller surdeig i seg – så skjer det likevel en syrningsprosess når frø og korn legges i vann. Alle frø og korn har nemlig melkesyrebakterier i skallet – og sammen med andre enzymer som også finnes der – så setter det i gang en naturlig gjæring eller syrning. Dette er en svært positiv prosess for både brødets kvalitet, men også for våre tarmer som lettere tar opp brødets mange gode næringsstoffer.

I og med at Marksets Brødmix ikke bare inneholder korn/mel slik vanlige brød ofte gjør, men også mange frø, gjør at det blir ekstra energirikt. Det å tilsette gulrot, søtpotet, rosiner eller andre grønnsaker, frukter, krydder eller urter gjør brødet dessuten enda mer næringsrikt – og gir mange flotte variasjoner i smaksopplevelse.

Det hele er nemlig svært enkelt når du har Marksets Brødmix som en base for ditt brød. Da er det bare å tilsette de smaker og opplevelser du vil fylle brødet og din hverdag med.

Lykke til med å lage ditt påskebrød.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page