top of page

Med energibrød i bagasjen


Jeg traff Kamilla Olaussen og Gaute Hallan Steiwer etter NM og Norgescup-løpene i pinsehelgen. Gaute vant sølv på NM-sprinten og Kamilla tok en overraskende seier på mellomdistansen. I bagasjerommet hadde de bunkret opp med Marksets brødmix. Her er bakgrunnen til denne historien:

MOR REIDUNN BESTILTE

I januar 2017 tok Reidunn, mor til Gaute, kontakt med meg og ville gjerne kjøpe noen kartonger av Marksets Brødmix. Hennes søster og bror hadde begynt å bruke brødmixen og hadde særdeles gode tilbakemeldinger. Reidunn bestemte seg for å sponse barna Gaute og Kine, begge elite-løpere i orientering. Hun ville sjekke om dette brødet kunne være et enda bedre drivstoff i hverdagen – siden begge barna prøvde å kjøre mest mulig glutenfritt.

Nå var det ikke bare hennes egne barn som fikk glede av brødet, men også deres samboere Kamilla Olaussen og Magne Dæhli.

REAGERTE PÅ GLUTEN OG MELK

Kine fortalte meg – som jeg også traff på samlingsplassen på Løten - at både hun og broren Gaute har slitt med å trene etter måltider. Gaute trente derfor ofte før frokost. Kine opplevde at mange av treningene ble ødelagt av hyppige do-besøk. «Min erfaring var at når jeg hadde harde treningsperioder og belastingen på kroppen var stor – reagerte jeg spesielt på melk og gluten.» Fjorårets sesong var preget av mye sykdom, og Kine følte seg ofte pjusk, ifølge hennes egen blogg.

Etter at hun de siste månedene nå har lagt om kostholdet, trener mer med overskudd og bruker brødmixen, så har hun kunnet trene mer normalt – inntil hun brakk tommelen på sykkel for en uke siden.

SLET OGSÅ MED MAGEN

Kamilla Olaussen fikk det meste av fjorårs-sesongen ødelagt etter at hun vant NM høsten 2015. «Jeg tror ikke det var en årsak til at det smalt» forteller landslagsløperen og studenten med bachelor i økonomi og ledelse fra BI. «Det var sammensatt. Det var mange forpliktelser både i studiet og med idretten og ønsket om å være flink i alt. Dessuten slet jeg med magen.»

«På mange av våre samlinger var det mye raske karbohydrater og mye gluten. På flere løp var jeg nesten tom for energi og næring før start. Og selv om jeg har tatt masse tester på hva jeg tåler eller ikke, så var det ingen matvarer som slo spesielt ut. Men selv var jeg helt utslått.»

Oloussen trente ingen ting fra oktober til januar i fjor, så begynte hun å trene forsiktig fra januar til mars. I april enda mer og nå sist helg vant hun igjen norgescupen foran hele den norske eliten. Det var ikke rart at Orientering.no derfor skrev: «Jenta fra Fredrikstad er i ferd med å melde seg på igjen i den ypperste orienteringseliten etter et lengre ufrivillig fravær med skade- og sykdomsproblem.»

«Det er tre ting jeg er svært fornøyd med når det gjelder Markset-brødet», smiler Kamilla- i det hun peker på de to nye kartongene med brødmixen som svigermor Reidunn nettopp har overlevert:

  1. Markset-brødet holde meg mett lenger.

  2. Det er bra for magen.

  3. Det er lett å lage.

HOLDER LENGER PÅ TRENING

Også Gaute opplever et oppsving med brødmixen. «Jeg har alltid slitt med oppblåst mage. Og det var nesten umulig å trene på kvelden etter middag. Det var derfor jeg ofte trente på tom mage før frokost. Men høsten 2015 var jeg skikkelig nede og ble liggende i flere dager. Da fant jeg ut at jeg måtte gjøre noe. Først kuttet jeg ut laktose (søtmelk), og det hjalp en del, men ikke alt. Så prøvde jeg lavFODMAP og kuttet ut blant annet gluten. Det hjalp også. Men da vi nå over nyttår gikk over til Marksets brødmix opplevde jeg at de langsomme karbohydratene og det fiberholdige brødet gjorde meg godt. Jeg fikk i meg flere næringsstoffer og mer fett - og jeg opplevde å kunne holde lenger på trening. Jeg gikk heller ikke så fort tom og har nå en langt bedre følelse i magen.

TATT UT TIL VM

Hverdagens små justeringer har gjort at Gaute nå er tatt ut på VM-laget til Estland. Der er også «svoger» Magne med. Magne har også nytt godt av Kines Markset-brød. For selv om Dæhli ikke har problemer med gluten – så har et av brødmåltidene de siste månedene bestått av Marksets brødmix. Og i slutten av mai tok Magne Dæhli sin første verdens-cup seier på langdistanse i Finlands skoger.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page