Helseeffekter ved økologisk og hel mat

June 23, 2017

 

 

Det kommer flere og flere forskningsrapporter om hva som gir økt helsealder – og ikke bare økt levealder. A-MAGASINET hadde 16 juni 2017 et spennende intervju med klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Hun pekte på tre forskningsbaserte bøker som hadde blitt publisert i USA siden jul – og alle tre bøkene pekte i samme retning:

 

«Hvis du bruker fremstillingsmåte i stedet for ingredienser som rettesnor kommer du veldig langt. Det vi skal søke er et kosthold der hovedtyngden av næringsstoffer kommer fra hel, plantebasert mat.»

 

KAN FORSINKE SYKDOMSALDEREN

 

Ved å spise mest mulig hel, plantebasert mat som er minst mulig prosessert – og sammen med et mindre stresset liv – vil dette kunne medvirke til at sykdomsalderen begynner først ved 70 – 80 alderen. Altså et par ti-år med mindre sykdomsbelastning hos den enkelte.

 

Det vises blant annet til rotteforsøk der dyrene har fått ultraprosessert eller raffinert mat. Fabrikkmaten har målbare effekter på kognitive evner, og den er knyttet til dårligere mental prestasjoner og depresjon. Dessuten leder de energitette matvarene rottene inn i en ond sirkel. Jo, mer de spiste av dem, jo mer fikk de lyst på disse sukkerrike og prosesserte matvarene.

 

SPISING GÅR I ARV

 

Hvis vi – og våre barn – reagerer på samme måte som rottene når vi spiser denne type mat – er det grunn til å rope et stort varsko. Disse rotteforsøkene viser også at en slik spising går i arv på en veldig uheldig måte. Hvis mor spiser mye raffinert mat mens hun går gravid, får ungene økt tilbøyelighet til å spise tvangsmessig samme type mat.

 

BAKTERIER OG TARMFLORA

 

Sist uke hadde jeg også en spennende prat med allmennlege Andreas Heck. I sin legepraksis er han svært opptatt av sammenhengen mellom kosthold, tarm og helse. Han har også lagt om kostholdet selv de siste årene – og er veldig bevisst på økologisk og fermentert mat. Den tyskfødte legen fermenterer en del matvarer selv – ikke minst surkål – som det finnes en lang tradisjon for i Tyskland. En av Andreas sine teorier er at de bakteriene vi har levd i symbiose med i hundrevis av år – er de bakteriene som vil gjøre tarmfloraen oss godt. Han er derfor meget skeptisk til den store antibiotika-bruken som praktiseres mange steder i landet.

 

OPPMUNTRENDE PASIENTHISTORIER

 

Andreas Heck opplever selv å få flere oppmuntrende pasienthistorier gjennom sin veiledning om kosthold og livsstil. «Jeg har et økende antall pasientene som opplever en betydelig symptomreduksjon og bedret livskvalitet, noen blir til og med helt friske/symptomfrie gjennom endret kosthold og livsstil, forteller Hamar-legen.

 

Etter at han selv oppdaget Marksets Brødmix sist påske, så er det også blitt et produkt som han gjerne anbefaler sine pasienter som sliter med en vanskelig mage eller har andre symptomer.

 

SPRØYTEMIDLER OG FERMENTERING

 

Allmennlegen på Legehuset Nova tror at noe av det spennende med Markset-brødet

er at det også er økologisk. Det han har selv sett når han fermenterer grønnsaker. Det er langt enklere å få til fermenteringsprosessen (gjæringen) med økologiske matvarer. «Ved sprøytede grønnsaker og frukt er det mindre av de nødvendige og helsefremmende mikroorganismene naturlig til stede på overflaten, og sprøytemiddelrestene ser ut til å forsinke at de får gjort jobben sin like effektivt dersom de tilsettes som starthjelp», mener den svært aktive sports- og friluftsentusiasten.

 

HEMMELIGHET LIGGER I FREMSTILLINGSMÅTEN

 

Dette er antageligvis også en av hemmelighetene til Marksets Brødmix. De økologiske frøene inneholder sopper og bakterier som setter i gang en naturlig syrning eller fermentering idet brødmiksen legges i vann over tid. Den langsomme stekingen på lav varme - hjelper også til at de gode næringsstoffene forblir i maten. Det er nemlig fremstillingsmåten, som vi nevnte i begynnelsen av artikkelen, som er avgjørende om en matvare gjør oss godt eller ikke.  

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Siste Innlegg
Please reload

Arkiv
Please reload

Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

©2016 LEVEKRAFT Design JonnaDesign