top of page

Anne Lene Johnsen - Høstens matpakke redning


Anne Lene Johnsen skulle i sommer teste ut Marksets Brødmix for Helsemagasinet vitenskap & fornuft (VOF). Journalisten og forfatteren Johnsen ble så begeistret for havre og frø-brødet at hun bestilte en ny kartong. Og ikke bare ønsket hun bruke brødmiksen selv, nå lanserer hun den også som «redningen for mange matpakker utover høsten» til foreldre og elever på www.hjernefabrikken.no

BESTSELGER

Anne Lene er kjent for mange som «“IQ-dama” i Dagbladet Magasinets lørdagsutgave, hvor hun tidligere hadde sin egen populærvitenskapelige spalte. Jeg møtte henne på Tåsen Bokhandel, Norli. Her stod vårens og sommerens store bok-vinner «HVORDAN FATTE MATTE» plassert meget strategisk, som Anne Lene har skrevet sammen med Elin Natås. Opplaget har nå passert 34000 og de har med det gått forbi selveste Jo Nesbø på listene.

Å FINNE GODE REDSKAPER

«Min lidenskap er å hjelpe andre og slik at flest mulig kan oppleve mestring i hverdagen», forteller Anne Lene som har utdannelse både innenfor psykologi og økonomi, men som til daglig jobber som kursarrangør og forfatter. «Jeg er opptatt hvordan jeg kan formidle kunnskap slik at flest mulig skal kunne forstå. Det har vært min hjertesak siden jeg var ei lita jente. Jeg liker å finne gode redskaper slik at hjernen vår er i stand til å tenke, lære og fungere på en god måte.»

HELHET

«Men det handler også om helhet», fortsetter bokforfatteren. «Derfor er for eksempel mat veldig viktig. Det handler ikke minst om å få nok fettsyrer inn i kosten og inn i magen. Uten godt nok fett – vil ikke hjernen fungere optimalt.

BIOKJEMI I HJERNEN

Anne Lene har også tatt videreutdannelse i kognitiv psykologi og sosialpsykologi, og hun er overrasket over hvor lite oppmerksomhet kosthold har hatt innenfor psykologien og psykiatrien. «Da jeg snakket om kostholdets betydning for mental helse tidligere, ble jeg bare sett rart på. Det er åpenbart for meg at mange psykiske tilstander kan forårsakes av blant annet feil ernæring som skaper ubalanse i biokjemien vår. Denne ubalansen kan komme like mye av kosthold som av stress, traumer og vanskelig opplevelser.»

BALANSE I KROPPEN

Selv har Anne Lene gjort radikale forandringer i kostholdet. Hun slet også med ulike betennelser og en kropp som ikke fungerte helt slik den skulle. Et forandret kosthold gjorde at fordøyelsen og magen kom i godt gjenge og betennelsene forsvant. Derfor merker hun med en gang om hun får i seg noe hun ikke tåler. «Og dette var svært interessant da jeg prøvde ut Marksets Brødmix i sommer. Jeg reagerte ikke negativt på dette brødet. Det ville jeg har gjort med et annet type kjøpebrød. Jeg er nemlig svært sensitiv innen matveien fordi jeg forholder meg ganske restriktivt til matvarer jeg vet jeg tåler. Derfor har jeg nesten ikke spist brød de siste årene, foruten noen ganger jeg har laget mitt eget lavkarbo-brød. Men denne brødmiksen gav meg bare god energi og balanse i kroppen.»

LETT Å LAGE

«Dessuten er det også svært flott at brødet er så lett å lage. Jeg jobber med mange foreldre som egentlig vet hva de burde gjøre med kostholdet, men de får ikke tid til å utføre det i en stresset hverdag. Derfor er det fantastisk å ha tilgang til et brød som er det letteste brødet å lage, samtidig som det er det sunneste brød jeg så langt har kommet over.» Det er derfor Anne Lene Johnsen nå videreselger det på sin egen hjemmeside. Hun brenner for at foreldre skal få de beste redskapene enklest tilgjengelig slik at hverdagen også kan bli en fest.

FORUT FOR SIN TID

«IQ-dama» fra Dagbladet og forfatteren bak flere hjernetrimbøker som Du er smartere enn du tror og Mer moro med matte, var også med i oppstarten av Helsemagasinet vitenskap & fornuft (VOF) i 2010. «Det skjedde på kjøkkenbordet hjemme hos Dag Viljen Poleszynski hvor vi hadde en god prat om ulike muligheter.» Det er her jeg skjønner at dama som også er en av Norges mest profilerte Mensa-medlemmer og som har vært assisterende redaktør for Helsemagasinet VOF, ikke bare har hatt fingeren i mer enn de fleste, men hun har også gått opp en sti som var skjult for de fleste når det gjelder kosthold og helse. Det er alltid noen få som er forut for sin tid. Anne Lene er en av dem.

SLAPPER AV MED BRIDGE

Og hva gjør forfatteren og pedagogen når hun skal slappe av? Jo hun spiller bridge! Hun var nettopp kommet hjem fra en bridge-turnering i Drammen da jeg traff henne på Tåsen. Og hva spiste hun? Jo, egg og bacon til frokost på hotellet. Deretter var det medbrakt Markset-brød med peanøttsmør under selve turneringen. «Og det fungerte kjempebra,» smiler Anne Lene. «Dessuten er det så deilig å ha et brød jeg endelig kan legge pålegget på.»

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page