top of page

Skiftet til glutenfritt - økte oksygenopptaket med 20%


Den tidligere topp-syklisten og nå Høyskolelektor Tomas Alfred Røen hadde et svært engasjerende innlegg på årets Nasjonale idrettsernæringskonferanse i Oslo. Sammen med profiler som James Morton – ernæringssjef i verdens beste sykkellag Sky - og de engelske forskerne Kevin Tipton og Wiley Barton, var det en stjernespekket rekke med foredragsholdere på Bjørknes Høyskole 17. november.

PASTA OG KYLLING

Tomas Alfred Røen har vært elitesyklist siden 2001. Litt på og av. Han har kombinert idretten med studier og arbeid. Røren har kjørt mange UCI-ritt i både Frankrike og Norge – og har konkurrert med de fleste som har vært proffe i den helt øverste divisjonen som Frankrike Rundt. Tomas kjenner sykkelsporten fra innsiden og har mange kontakter over hele verden.

«Pasta og kylling er sykkelsportens nasjonalrett», fortalte den tidligere syklisten. «I et etapperitt ble vi for eksempel servert 3 måltider med pasta og kylling om dagen. Selvfølgelig uten saus – for da kunne vi bli «tjukke». I sykkelsporten er det veldig fokus på vekt.»

KRAFT PR KILO

I sykling er man svært opptatt av «terskelwatt». Det måler hvor mye kraft du klarer å produsere maksimalt uten melkesyreopphoping. Et annet begrep er «funksjonell terskel» - som er en gjennomsnittsverdi som forteller hvor mye du å produsere av fart/kraft over lenger tid. Jo, mindre du veier, jo mer kraft får du pr. kilo. Derfor er syklister nærmest «sykelig» opptatt av vekt.

Det samme gjelder når du måler oksygenopptaket. James Morton kunne fortelle at verdens beste syklist Chris Froome målte i 2015 VO2-max på 88,2 ml/kg/min. Froome hadde derimot en makseffekt i tråkket på 525 watt, noe som tilsvarer 7,51 watt per kg. De som kjenner til sykkelverden vet at det er skyhøyt.

Da Chris Froome ble profesjonell i 2007 veide han 75,7 kg. I dag veier han ca 67 kg (185,7 cm høy). Vekt er viktig, men enda viktigere er hva du putter i deg. Og det var her dr. James Morton kom med flere interessante nyheter.

MINDRE KARBORHYDRATER OG MER PROTEINER/FETT

I det daglige kostholdet i Team Sky er det langt mindre karbohydrater enn det som har vært tradisjonelt vanlig i sykling og flere utholdenhetsidretter. Det spises langt mer proteinrik og fettrik mat. Og vi snakker om tradisjonell mat som egg, fisk, grønnsaker og grøt.

James Morton er veldig klar på at fett kan være et meget viktig brensel for ritt med moderat intensitet, men at karbohydrater er fortsatt best på høyintensitet. Nøkkelen er å trene opp kroppen til å benytte seg av begge brennstoffkildene – slik at du kan hente energi fra fettlagrene det meste av rittet, men brenne de effektive karbohydrater på den avgjørende og siste delen av rittet.

Dr. Morton kom også inn på prestasjon vs. treningstilpasset ernæring. Her mener at mange idrettsutøver har her mye av gå på. Ved å konsumere 8-10 g per kg kroppsvekt karbohydrater natten før en tur eller en konkurranse, fyller du opp lever- og muskelglykogenbeholdere, men du gjør ingenting for treningstilpasning. I stedet foreslår han at mange kunne ha stort utbytte av gå på et lavt karbo treningsprogram «because it switches on the molecular pathways to muscle burning more quickly».

GIKK OVER TIL GLUTENFRITT

«Mitt kosthold var også preget av tradisjonelt sykkelkost med mye pasta, brød og raske karbohydrater,» forteller Tomas meg. «Men i 2011 ble jeg utfordret av Andrew Smith som da jobbet for et Sørafrikansk sykkellag – om han kunne teste meg på et glutenfritt kosthold. Men jeg hadde ikke noe tro på dette, så jeg avslå tilbudet. Jeg trodde på det tradisjonelle og det jeg alltid hadde gjort.

1 2013 ble jeg igjen spurt av Andrew Smith om jeg ville være med i et forsøk angående et glutenfritt kosthold. Da hadde jeg egentlig lagt opp sykkelkarrieren – så jeg tenkte at jeg kunne jo være snill mot Andrew og hans forskning. Jeg levde da glutenfritt i to måneder og gav det dermed et forsøk.

Overraskelsen var meget stor da jeg opplevde at mitt oksygenopptak gikk opp 20% i løpet av to måneder. Effekten var overveldende på meg. Hva kunne det skyldes? Vare det mindre betennelser i kroppen som gjorde at jeg fikk et større oksygenopptak? Eller var det det at min tarm fungerte bedre, slik som Wiley Barton var opptatt av i sitt foredrag på Bjørknes Høyskole? Jeg ble så inspirert at jeg fortsatte å sykle konkurranser, forteller Høyskolelektoren.

Andrew Smith jobber nå som trener for team Dimension Data der også Edvald Boasson Hagen sykler. I både team Sky og Dimension Data legger de forholdene til rette for de som går best på et kosthold uten gluten. Gluten inntaket er også nå langt mindre for de fleste.

SPISER NÅ BARE GLUTENFRITT

«Etter 2013 har jeg bare spiste glutenfritt», forteller Tomas. «Men det er mye raske karbohydrater blant de glutenfrie-produktene, derfor var det fantastisk å bli introdusert for Marksets brødmiks av en sykkelkollega. Dette brødet har et helt annet næringsinnhold enn både glutenfrie og vanlige brød. Og siden den gang er det kun dette brødet min kone og jeg spiser – og det lever vi svært godt på, smiler Høyskolelektoren

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page