top of page

Thomas Gifstad - satster på langløp med superbrød i bagasjen


Thomas Gifstad (nr 24) tok et nytt steg i sin skikarriere da han fosset inn til 10. plass i Vasaloppet i vinter. Det var en imponerende bragd på tross av en trøblete sesong. Først ble han skadet tidlig på høsten og gikk en måned med krykker. Deretter ble han matforgiftet i Sveits like etter nyttår, og da forsvant 8 kilo fra kroppen og en ny måned med begrenset trening. Men oksen fra Oppegård med sine 80 kilo – ga seg ikke. Han var tilbake i godt slag i Vasaloppet, og var egentlig litt skuffet over at han ikke var på pallen.

«Da jeg først var med i tet-gruppa mot mål, så visste jeg at jeg hadde mitt beste våpen i spurten, men jeg kom litt for sent i posisjon.» Thomas er som den legendariske «sykkel-oksen» fra Grimstad, Thor Hushovd, best på flater og i spurt. «Nå bygger jeg meg opp for også å ta bakkene», forteller Thomas. Det lyktes også Thor Hushovd med etterhvert.

TRØBLETE FORDØYELSE

Thomas er vant med å møte motgang, men han gjør det nå med et smil. Hans største utfordring var fordøyelsen, med de fant ikke helt ut hva det var. «Jeg fikk ofte hold når jeg var ute og trente. Spesielt når jeg løp. Generelt hadde jeg ofte løs mage både i forbindelse med renn og i hverdagen. Men vi visste ikke hva det kunne komme av.»

«Først kuttet jeg ut melk da jeg gikk syvende klasse. Men fortsatt slet jeg med magen. Jeg kunne også bli fryktelig sint, hvis jeg ikke fikk det helt til som jeg ville. Jeg hadde svært kort lunte!» Det var spesielt utfordrende siden Thomas i yngre dager drev med skiskyting. Han fikk flere advarsler på skiskytterarenaen, og beskjed om at han måtte slutte med denne idretten, hvis han ikke fikk mer kontroll på temperamentet når han bommet.

«I niende klasse kuttet jeg også ut egg, gluten og gjær. Det har vært en lang og kronglete prosess å finne ut hva jeg gikk best på», forteller Thomas. «Maten har ikke bare med hvordan du kan prestere optimalt i skiløypa, men også med hvordan du kan ha et best mulig humør i hverdagen. Hvis du sliter med magen, er de ikke alltid like lett å være blid eller å ta ting som de kommer», ler Thomas.

TO ÅR MED MARKSETS BRØDMIX

For over to år siden begynte Thomas å bruke Marksets Brødmiks. «Det jeg oppdaget her var at Marksetbrødet lå mye bedre i magen. De andre glutenfrie-brødene jeg hadde brukt lå ofte bare som en klump der nede. Også den «nervøse magen» jeg ofte hadde slitt med i forbindelse med skirenn og intervaller, forsvant når jeg brukte dette brødet. Og vanlig havregrøt var heller ikke helt optimalt for meg før harde treningstimer.» Og en vanlig treningsøkt for langskiløperen Thomas, varer ofte i fire timer. «Da trenger man best mulig drivstoff og en motor som ikke jukser», smiler Gifstad.

OPPTATT AV REN MAT

Thomas er opptatt av å spise mest mulig hel og ren mat. «Vi har bare èn kropp. Derfor er jeg veldig bevisst på hva jeg nå putter i meg. Jeg har også lest meg opp på hva som kan gi god helse. Det handler blant annet å holde kroppen mest mulig ren. Derfor bruker jeg ikke nikotin og alkohol - for å kunne prestere beste mulig i skiløypa. Jeg vet også at for mye rent sukker vil påvirke cellene våre negativt. Og kan jeg kjøpe økologisk frukt og grønnsaker, så gjør jeg det. I alle fall banan som jeg spiser mye av.»

MASSE MATGLEDE

Selv om det er visse matvarer som Thomas må holde seg unna, så mener han at han fortsatt har masse matglede. «Livet er ikke begrensende, selv om jeg må spise litt annerledes. Jeg trodde det kom til å bli ganske håpløst, men det er det ikke – så sant man kan lage maten selv.» Han lager både egne pizzabunner av havre, blander ulike kaker og er blitt dyktig på mye, og har en langt større innsikt i kostholdet enn de fleste av sine konkurrenter. «Jeg putter også av til andre frø, nøtter og frukter i Marksets brødmiks for å gi det litt ulike smaker», forteller langskiløperen fra Oppegård som har oppdaget et superbrød han også kan gå svært langt og lenge på.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page