top of page

Helse i hvert tygg - effekt også på læring og hukommelse?


Tenker du at mat kun er næringsstoffer som skal tas opp av kroppen – og at det sikkert er bra med det du kan drikke eller «helle» rett innpå? Ja, da er det en stor sjanse for at du har mer å gå på i ditt forhold til mat og fordøyelse.

De fleste av oss er godt kjent med at selve fordøyelsesprosessen igangsettes allerede ved synet, lukten– ja sågar bare tanken på mat. Kroppen sender ut signaler til fordøyelsessystemet om at nå må det forberede seg. Og er det noe vi liker godt og gleder oss til, er «spytt i munnen» en velkjent opplevelse.

TYGGING ER SOM EN LØPETUR

Tygging er fysisk aktivitet i munn og kjeve. Ja, kanskje det er lurt å tenke på tygging som en løpetur for munn- og kjeve. Når vi spiser mat som må tygges, så stimulerer vi til å holde både tenner og kjeveben friske. Vi får økt blodgjennomstrømning i det aktive munn -og kjevepartiet, og det stimulerer til å styrke både tenner og kjeveben.

På samme måte som når vi går og løper, så gjør den fysiske aktiviteten at vi styrke både muskulaturen og skjelettet vårt. For barn er tilvenningen til mat med økende tyggebehov vesentlig for utvikling av både tenner og kjeve. Visdomstennene minner oss om at våre forfedre langt tilbake spiste mye mat med hard konsistens ( ja, de tygde nok også på røtter av ulik art). Men i vår tid er visdomstenner nesten mer til bry, da kjevene våre ikke i samme grad utvikles til å få plass til dem.

TYGGING STIMULERER UTVIKLINGEN AV SENTRALNERVESYSTEMET

Det skjer også mer gjennom tygging enn bare at maten deles opp/knuses og det dannes spytt, slim og enzymer. Når barn spiser mat som må tygges, så stimuleres utviklingen av sentralnervesystemet og muskulaturen i hode, nakke, ansikt og kjeve. Og man har sett at preferanser for ulik type mat kan dannes tidlig; barn som gradvis venner seg til mat med ulik konsistens og mat som må tygges godt, lærer seg til å like variert konsistens og foretrekke det senere i livet.

STYRKER VÅR KOGNITIVE FUNKSJON

Tyggingen kan kanskje også bidra til noe mer spennende og overraskende – og det er å styrke vår kognitive funksjon. Det er vist at når vi tygger, så går det signaler til lærings- og hukommelsessenteret (hippocampus) i hjernen. Supper, purrèer og myk mat kan være lettvint, men dersom tygging blir unødvendig, så kan det altså svekke hukommelsen. I Japan har det vært gjort flere studier på dette feltet der de konkluderer med at tygging kan bidra i forebygging av demens hos eldre.

Så hva tar vi med oss av lærdom av dette? Jo, at tygging ikke bare er en mekanisk oppdeling av mat for å kunne svelge den. For barn er det viktig med mat som må tygges for at tenner, kjeve og muskulatur i hode/hals skal utvikles best mulig – samt for god utvikling av hjernen. Og for oss voksne og eldre er det viktig å spise mat med tyggemotstand så lenge som mulig – og ikke glemme at vi må ha tenner nok til å tygge.

Så kos deg med masse sunn mat som må tygges.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page