top of page

Mat, trening, stress og hormoner påvirker blodsukkeret


De fleste vet at mat påvirker blodsukkeret. Mat med raske karbohydrater som lyst brød, kaker og pasta, gir rask blodsukkerstigning. Vi kommer i bedre stemning. Blodsukkeret setter i gang hjernens produksjon av signalstoffene serotonin og dopamin - eller kroppens naturlige antidepressiva.

Vi gir hverandre gjerne sjokolade, boller og brus, når vi skal trøste eller vise omsorg. Eller trøste oss selv. Spesielt er godsaker med halvparten sukker og halvparten fett, svært godt og trøstende. Hva slår vel wienerbrød og Cappuccino med brune sukkerbiter i for en glad søtmoms? Det er kanskje ikke så rart at dette er trøstende og beroligende, for morsmelken vi engang fikk hadde tilsvarende fordeling mellom karbohydrater og fett. Eller slik som Israelsfolket som drømte om et land som fløt over av «melk og honning».

Det er bare en hake med å spise for mye av det søte: Gleden er kortvarig. Kroppen setter i gang en motreaksjon for at vi ikke skal gå helt av hengslene med for mye sukker i blodet, og den sprøyter ut hormonet insulin. Det betyr at blodsukkeret faller. Når det stadig svinger opp og ned, er det lett å bli deprimert og lei. Vi trøstespiser oss opp igjen på det søte.

STRESS PÅVIRKER OGSÅ BLODSUKKERET

Det ikke alle vet er at også stress påvirker blodsukkernivået. Ved høyt stress, så vil blodsukkernivået bli høyere, selv om du har spist den samme maten.

Stress eller farer gjør at kroppen produserer mer av stresshormonene kortisol og adrenalin, som øker hjerteslag og åndedrett, og sender mer sukker ut til cellene. For at kroppen skal kunne yte i flukt eller kamp. Det er selvfølgelig bra på kort sikt, slik at vi kan avverge ulike farer. Men på langt sikt – og i våre moderne liv der stresset sjelden er av fysisk art - så vil mye stress medføre at cellene våre lettere utsettes for betennelser, og kroppen begynner også å omdanne sukkeret til fett.

Èn ting er at menn og kvinner som stresser for mye over lang tid, lett kan legge på seg noen kilo. Verre er det at mange trøstespiser og stresser på seg en mental ubalanse. Det påvirker også signalstoffene dopamin, serotonin og noradrenalin i et av hjernens viktigste områder, hippocampus, der vårt minne sitter. En stressende og usunn livsstil vil også fremskynde krymping av vårt minne-senter.

FYSISK TRENING SOM MEDISIN

Ofte er årsaken til angst og depresjoner for lite av motivasjons- og velværehormonene noradrenalin, dopamin og serotonin. Du kan ta tabletter som inneholder de samme hormonene. Men kroppen kan selv skape dem. Eller ved hjelp av beina kan du skape flere gode hormoner og flere nye hjerneceller. Når du går trapper, jogger, går, sykler eller driver annen form for aerob kondisjonstrening, så skjer dette helt av seg selv i hjernen. Og det skjer ved en kombinasjon av fysisk trening og mat som inneholder de komponentene som bygger disse hormonene.

BRUK DE GODE BYGGEKLOSSENE

Hva slags type mat snakker vi da om? Jo, for å bygge serotonin, som gir deg de gode følelsene av selvtillit og indre harmoni, så trengs aminosyren tryptofan. Tryptofan er en aminosyre – som igjen er en byggestein i proteiner. Denne aminosyren finnes i omtrent alle matvarer hvor protein er en bestanddel, men er spesielt rikholdig som for eksempel i havre, frø, melkeprodukter, fisk, egg, kjøtt, sjokolade, peanøtter og tørkede dadler.

For at kroppen skal kunne bygge dopamin og noradrenalin, som gir deg en følelse av lyst og glede og motivasjon, trenger den aminosyren tyrosin. Tyrosin betyr «ost» fordi den først ble oppdaget i proteinet kasein som vi finner i ost. Men tyrosin finnes i mange andre matvarer, som for eksempel i kylling, melkeprodukter, fisk, mandler, gresskarkjerner, sesamfrø, bønner, avokado og bananer.

MAT SOM SKAPER JEVNT BLODSUKKERNIVÅ

Hemmeligheten ved å skape et jevnt blodsukkernivå i kroppen er å spise mat som inneholder langsomme karbohydrater og mye fiber slik som grønnsaker, belgfrukter, bær, frukt og helkorn og frø. Det er også viktig å få i seg nok godt fett – slik man finner det i frø, nøtter og fet fisk.

Det er blant annet derfor Markset-brødet eller WunderBRØD er ideelt til å skape jevnt blodsukkernivå – både pga den gode kombinasjonen mellom langsomme karbohydrater, godt fett og fiber, men også at det inneholder mange av de beste kildene til tryptofan og tyrosin, som igjen er byggesteinene til hormonene serotonin og dopamin.

Når også brødet gir god energi til å drive med lange gå- og jogge-turer og andre fysiske aktiviteter, som forsterker den gode og naturlige velvære følelsen, da er man kommet inn i den gode sirkel.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page