Naturlig eller ultraprosessert mat - spiller det noen rolle?

May 28, 2019

Hva slags mat bør du spise? Og hvor mange kalorier trenger du?

Glem det meste om å telle kalorier eller hvilken diett som er den optimale.

 

Det handler først og fremst om å spise ekte mat.

 

Urbefolkningsgrupper som spiser mye rotfrukter, frukt, nøtter og korn, men lite fisk og kjøtt, har god helse og lite overvekt. Men det har også befolkningsgrupper som spiser mest animalsk mat, som melk, kjøtt og blod og kun små mengder plantemat. Det er ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker - som skriver dette i en spennende artikkel i Aftenposten 29. mai 2019.

 

Hva er fellesnevneren for tradisjonelle kosthold? "De er basert på råvarer, og at matens kvalitet er intakt," svarer Zinöcker.

 

ULTRAPROSESSERT MAT

Matvarer som er blitt endret i en prosessering mister ofte sitt helsefremmende potensiale. Disse kalles da for ultraprosessert mat. De kan smake svært godt, men de gjør ikke kroppen godt. Denne type mat er ofte koblet til fedme, metabolsk syndrom, hjerte- karsykdommer, funksjonelle tarmsykdommer, høyt blodtrykk, depresjon og flere typer kreft.

 

GRADER AV PROSESSERING

Prosessert mat behøver ikke å være negativt i seg selv. Mange av våre matvarer vi finner i butikkhyllene er det. En form for prosessering - enten det er koking, tørking, steking, salt/krydring eller andre former for behandling - kan gi bedre smak, bedre næringsinnhold og lengre holdbarhet.

 

Hvordan kan vi da skille mellom ultraprosessert mat fra annen prosessert mat?

 

Her svarer Marit Kolby Zinöcker følgende: "Løsningen er å lese varedeklarasjonen. Ultraprosesserte matvarer er satt sammen av ingredienser, i motsetning til råvarer. Sukker og vegetabilske oljer er blant de første ingrediensene og utgjør en stor del av produktet." Hvis produktene inneholder ingredienser som man vanligvis ikke bruker på eget kjøkken, så bør man faktisk være lite obs. Det kan gjelde:

 

- hydrolysert protein

- protein isolat

- gluten

- kasein

- myse

- fruktose- eller glukosesirup

- fruktjuicekonsentrat

- invertsukker - spaltet rørsukker

- maltodekstrin - stivelse fra hvete (hvitt pulver)

- dekstrose - druesukker

- løselige fibre

- hygrogenert olje

 

Disse ingrediensen er sikre tegn på at maten ikke lenger er helt naturlig sammensatt. Disse ingrediensene kan ha en negativ effekt på helsen vår og er ikke optimale for oss.  Ingrediensene  kan også være tilsatt for at matvarene skal virke sunnere og gi en mer positiv uttelling på balansen mellom proteiner, karbohydrater, fiber og fett på varedeklarasjonen. Og ikke minst fordi produsenter prøver å gi et bedre bilde av antall kalorier pr. 100 gram.

 

 

 

 

Det finnes også mange kunstige stoffer som er tilsatt for å forbedre smak, konsistens eller utseende i det ferdige produktet. Dette gir oss en pekepinn på om maten er mye prosessert. Se derfor etter:

 

- aromastoffer

- smaksforsterkere

- emulgatorer

- fortykningsmidler

- søtstoffer

 

NY TREND

Vi er veldig stolte av at vi med Marksets Brødmiks og WunderBRØD har vært med å skape en ny trend i brødlaging. Dette er et brød som er helt uten mel, hevemidler, fortykningsmidler, emulgatorer, invertsukker, gluten og kunstige tilsetningsstoffer. Dette brødet er kun bygd på naturlige hele korn, frø og vann.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Siste Innlegg
Please reload

Arkiv
Please reload

Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

©2016 LEVEKRAFT Design JonnaDesign