top of page

BrødreTRIMMEN – et spennende konsept for hjerne, hjerte og gode relasjoner


Det er alltid spennende å prøve noe nytt. Jeg har brukt en mannsalder på ungdom, tro og idrett. Nå brenner jeg for hvordan menn fra 60+ kan ta vare på egen helse.

BrødreTRIMMEN – er en old-boys gruppe som møtes hver onsdag klokken 10.00 for lett trening, styrke, mat og prat i Nordberg Kirkestue. Konseptet bygger på en times «walk and talk» - inkludert lett gåing i motbakke og enkle styrkeøvelser rundt KOLL-banen og i nærområdet – uten bli å bli særlig svett. Deretter er det en times samling med «mat og prat» i kirkestua – og et lite ord for dagen.

WALK AND TALK

Gutta som er blitt med så langt, er fra 60 til 89 år. Noen sliter med demens, andre med litt svekket kondisjon, men fellestrekket er masse latter og felles interesse med å hjelpe hverandre. Vi tuller og tøyser, ler og prater på disse gå-turene. Vi legger inn noen motbakke-drag – enten gående, med ski-gang eller løpende. Noen går en gang opp og ned bakken, andre går ni. Poenget er at vi hele tiden er i samme område.

Deretter er det noen enkle øvelser. Ofte diagonale øvelser. Høyre ben og venstre arm sammen frem. Det å gå diagonalgang er ingen selvfølge når man kommer opp i høy alder. Det å begynne å gå passgang eller manglende koordinasjon mellom armer og ben, er et typisk tegn på at visse områder i hjernen er redusert. Men med fysisk trening og de riktige øvelsene kan man ikke bare utsette aldringen i hjernen, men også få bedre hjernehelse.

Fysisk aktivitet danner nye hjerneceller i hippocampus der hukommelse, læring, språk, orientering og følelser sitter. Trening gjør også at nervebanene i hjernen blir tettere og mer omfangsrike. Det vi øver på, blir vi bedre på og det påvirker både hukommelse og motorisk styring. Hvis man gjør øvelser over lengre tid, ser forskere synlige endringer i de hjerneområdene som styrer de ulike bevegelsene og funksjonene. Forklaringen er at hjernecellene i dette området får flere synapser, kontaktpunkter. Der er aldri for sent å gjøre en forandring. Og det handler om den gylne middelvei.

Vi bruker også et annet enkelt redskap: Vi synger, plystrer og nynner på sanger og melodier. Det gjør at bevegelsene glir lettere inn i minne, og plutselig går man helt naturlig. Bevegelser eller dansetrinn, som man ikke har greid på måneder og år, er igjen tilbake.

MAT OG PRAT

Den andre delen av samlingen er like viktig; Bordfellesskapet. Vi deler et godt måltid sammen. Jeg er bevisst på å servere brød, smør, fet ost og litt grønt som er godt for hjernen. Jeg minner dem på at hjernen består av 60% fett, derfor trenger hjernen godt med fett. Fiber er også sunt, fordi tarmen og bakeriene skaper da kortkjedede fettsyrer. Det er meget lurt for både hjerne og hjerte.

Fysiske bevegelser og samarbeid med gode relasjoner øker tettheten av de små blodårene i hjernen, som igjen fører til lettere tilførsel av oksygen. For at hjernen skal fungere best mulig er den avhengig av nettopp oksygen og næringsrik mat. Det er dette som er helsekonseptet i BrødreTRIMMEN.

Godt for hjerte og hjerne er også å dele noen ord til ettertanke og en liten bønn. Vi ber bordverset sammen, deler et lite Gudsord til oppmuntring og leser sammen en avslutnings bønn. Alt dette skaper en rytme, ramme og et dypere fellesskap.

Hele tiden smører vi samværet med masse latter, tull og tøys. Vi prøver hele tiden nye ideer som spontant kommer opp. Vi går gjerne utenfor det oppsatte programmet, men alt vi gjør har en god funksjon. Vi skaper ting sammen. Det er de gode relasjonene som teller. Poenget er å ha det mest mulig hyggelig, artig og med et smil om munnen – der vi ser hverandre. Vi tror det er mye helse i det. Men etter to timer er samlingen over. Akkurat det er vi også nøye på.

Hvis du bor i Oslo området, er du hjertelig velkommen til å bli med. Har du lyst til å gjøre et lignende opplegg på ditt eget hjemsted så si ifra. Kanskje vi greier å skape en BrødreTrim-bevegelse over hele landet?

Kjell Markset

91546324

Email: levekraft@gmail.com

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page