top of page

aktivitet

«If you just rest – you rust», heter det i et engelsk ordtak. «If you don’t use it, you loose it.»

Et hus må bebos, hvis ikke forfaller det. En bil må kjøres, hvis ikke ruster den. Men også muskler må trenes og hjerner må brukes. Hvis ikke vil musklene forminskes og hjernene fordummes.

Kroppen vår er vår største gave. Den må brukes. Det er i arbeidet og aktiviteten at livet og gleden utvikles. Dette hadde de gamle filosofer i Hellas sett. Bryteren og filosofen Platon (427 – 347) sa til sine studenter: «Mangelen på mosjon bryter ned et hvert menneske gode form, mens bevegelse og metodisk aktivitet bevarer og forbedrer den.»

«Tap for all del ikke lysten til å gå», skrev Søren Kirkegaard til sin favoritt niese Henriette Lund i 1847. Begge to hadde slitt med sykdommer og tunge tanker. «Jeg går meg hver dag til det daglige velbefinnende og går fra enhver sykdom; jeg har gått mine tanker til, og jeg kjenner ingen tanke så tung, at man ikke kan gå fra den. Når man fortsetter således å gå, så går det nok.»

Resepten jeg holder frem i mine bøker og foredrag er å finne den aktiveten som gir deg glede og lidenskap. Eller bruk hverdagsaktiveten; veien til jobb, skole eller butikken med en gåtur eller sykkeltur. Bruk trappen i stedet for knappen. Eller få deg en hund. 

Jeg pleier å si om mine treningsturer: «Nå skal jeg ut meditere.»  Det betyr at det meste av min aktivitet går i «snakke-eller-tenke-tempo». Det er gjerne den type aktiviteten som gir deg overskudd til både kroppen, hodet og hjertet.

Les mer om disse temaene ved å følge med på mitt nyhetsbrev/blogg.

bottom of page