top of page

Svendsen: - Føler meg en million ganger bedre


– Jeg føler meg en million ganger bedre. Det er deilig å kjenne, sa Svendsen til VG 3. desember.

Emil Hegle Svendsen fikk «sekkediagnosen» irritabel tarm i sommer. Det betydde blant annet at han fikk beskjed om å holde seg unna melk, gluten og visse karbohydrater. Og som han sa: «Det er merkelig, men bare etter noen få dager kjente jeg meg så mye bedre. Jeg var utrolig lettet, rett og slett.»

Lørdag 10. desember tok han en etterlengtet pallplass på jaktstarten. Men Svendsen er ikke alene om å holde seg unna melk og gluten på de norske landslagene. Der er flere som kjører glutenfritt både i skiskyting og langrenn. De går bedre uten hvete.

Den samme opplevelsen som Svendsen har hatt – kan flere som har prøvd energibrødet Marksets Brødmix vitne om. Det har vært et «før» og et «etter». Noen har slitt med magen hele livet – og så etter noen dager med denne type brød så har fordøyelsen fungert. Det har vært et mirakel, sier enkelte. Og noen av dem som har vært svært skeptiske på forhånd.

15 – 25% AV BEFOLKNINGEN SLITER MED MAGEN

Nå er ikke Svendsen eller mange av våre beste kunder alene om å slite med irritabel tarm eller vanskelig mage. Helsedirektoratet antar at 10 og 20 prosent av befolkningen har denne tilstanden.

Andre forskere estimerer at 15 – 25 prosent av befolkningen er plaget med irritabel tarm. Symptomer er oppblåsthet, luft i magen, diaré, forstoppelse eller magesmerter. Men det verste er at det gir mindre energi og flere betennelser i kroppen. Og mange blir syke. Også psykisk. Mange av pasientene føler seg generelt ganske dårlige, men de makter ikke å fortelle eksakt hvor smertene kommer fra.

FRA HODE TIL MAGE

«Legene har lenge vært i tvil om disse smertene sitter i hodet eller i magen hos pasienten. Nå mener de at svaret er både – og», skrev Forskning.no i 1999.

En av dem som har arbeidet mye med dette er professor Arnold Berstad. Noe av det mest interessante med Berstads forsking er hvordan han har svingt mellom årsakssammenheng om det ligger i hodet eller i magen. I den 17 års gamle artikkelen tror Berstad at mye av det som i dag blir diagnostisert som matvareallergi, egentlig er stressmage og da sitter i hodet. (http://forskning.no/menneskekroppen-sykdommer-stub/2008/04/stressmage-en-folkesykdom).

«Kanskje så mange som 30 prosent av befolkningen tror at de lider av en eller annen matvareallergi. Men dette er feil. Objektiv testing bekrefter at bare 2-3 prosent av befolkningen lider av dette. Professoren mener at fordi skolemedisinen har tatt magesmerter så lite alvorlig, har innbilt matvareallergi blitt en vekstnæring for utøvere av alternativ medisin.»

Dette sa altså Berstad i 1999. Og han var bomsikker. Men tok han likevel feil?

TOK LEGENE FEIL OG HADDE PASIENTENE RETT?

14 år senere i 2013 - mener hans kollega, Jørgen Valeur, ved Lovisenberg Diakonale Sykehus at rundt 60-70 prosent på de som sliter med irritabel tarm reagerer på mat, og at det ikke først fremst er stress, psyken eller at det sitter i hodet - men i tarmen.

«Til nå har legene vært lite lydhøre. Og kanskje med god grunn. Pasientene blir ofte grundig testet for matvareallergi og kommer ut med negative svar. De senere åras forskning antyder imidlertid at pasientene likevel har vært på riktig spor. Det ser virkelig ut til at mange har problemer med et stort utvalg matvarer.» skriver Forskning.no (http://forskning.no/mat-medisinske-metoder-sykdommer/2013/04/nar-sunn-mat-gjor-deg-darlig)

I dag er både Berstad og Valeur de beste våpendragere for at mange av våre problemer sitter i magen. Det er hva vi putter i munnen som ofte er avgjørende til mange av våre livstilsssykdommer – mener de to spesialistene.

PARADIGMESKIFTE

«Det er et paradigmeskifte som har skjedd de siste fem årene,» sier Arnold Berstad, professor emeritus ved Universitetet i Bergen og seniorforsker ved Unger-Vetlesens institutt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. Han har særlig sett et skifte i synet på årsakssammenhengen mellom angst og depresjon på den ene siden, og irritabel tarm på den andre, skriver Tidens Krav i november 2015. http://www.tk.no/helse/sykdom/magefolelsen/s/5-51-125837

«Mens man tidligere trodde at psykologiske faktorer var årsaken, mener man i dag at det er omvendt; at tarmen er årsaken», sier Berstad i artikkelen.

Men professoren går enda lenger: «Mikrobene i tarmen påvirker ikke bare psyken, men de er trolig også en hovedårsak til allergier og autoimmune tilstander, sier han, og viser til at det blant annet er registrert sammenhenger mellom ME og IBS.» Her peker også Berstad på det store bruken av antibiotika som en viktig negativ årsak.

LEVEKRAFT

I boken Levekraft gjengir jeg flere av Berstads og Valeur spennende funn. Blant annet skjønte jeg forklaringen på hvorfor jeg som «pastor» ikke tålte «pastorisert» melk. Har fant jeg også forklaringen på hvorfor det lukter så forferdelig vondt av og til. Mens også hva min «hjernetåke» kunne komme av. Hvis du sliter med noe av dette, så burde du i alle fall prøve Marksets Brødmix. Du kan rett og slett får en ny hverdag.

Uansett hva forskning sier – så husk at forskning forandrer seg hvert femte eller tiende år. Hva din mage går best på – kan du kanskje selv finne ut etter en uke eller to. Har du råd til å la vær – hvis du sliter?

PS! Det er flere utøvere på ulike skiskytterlandslag som nå prøver Marksets Brødmix.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page