top of page

Hvordan holde oss friske i disse koronatider?

Balansen mellom frykt og tro

Norge og resten av verden er i en unntakstilstand! Vi er angrepet av en usynlig fiende. Vi vet egentlig ikke helt hvor farlig denne fienden er. Heller ikke hvilke konsekvenser den kan få. Hvor mange som blir alvorlige syke eller hvor mange som vil dø av dette viruset, er det ingen som kan fortelle oss. Vi kjenner ikke utfallet.

Dette gjelder også verdens økonomi og levestandard de neste årene. Like sikkert som tusener vil miste livet, så vil formuer gå tapt, livsverk blir lagt i grus og drømmer bli knust. Korona-viruset er som en skjult armé. Den infiltrerer og skremmer samfunn og nasjoner. Den slukker de svakeste livspust og bremser opp økonomiens indre liv.

Og kanskje er det ikke selve viruset som vil kreve flest menneskeliv. Det er etterdønningene av tapte inntekter og et levebrød som forsvant for millioner av mennesker, og som igjen vil skape nye kriser. Dette er myndighetenes dilemma mellom kostnad og nytte ved å innføre svært strenge krav.

Tapte arbeidsplasser og store fall i aksje- og valutamarkedet vil gi økt bekymring, stress og depresjoner, og dermed en svekket helse også i den rike del av verden. Uansett vil korona-viruset, om det ikke kommer under kontroll, svekke flere nasjoners samfunnsøkonomi, helsetilbud og sikkerhet i mange år fremover.

FRYKTEN ER EN VIKTIG DRIVKRAFT

Dette er frykten. Og frykten trenger vi alle om vi skal handle. Men frykten må ikke lamme oss. Eller overskygge oss. Nå gjelder det å se muligheter og si til hverandre: "Frykt ikke!" "Denne kampen skal vi stå igjennom!" "Vi skal bli sterkere sammen!"

Derfor må vi alle ta et kollektivt ansvar for å begrense skadevirkningene mest mulig. Vi bør følge myndighetenes råd om hvordan vi ter oss i disse dager både offentlig og privat. Det er mulig at vi kan være uenig i tiltakene, men det gjelder likevel å løfte i flokk.

AKTIVITET, HVILE, RELASJONER OG KOSTHOLD ER "4-BASICS"

Men hva kan jeg selv gjøre for egen helse? Det gjelder som alt annet i livet: Det handler om å bygge en solid grunnmur. Bygge på fjell. Livet og historien forteller oss at kriser, kriger og katastrofer kommer. Hvilke forsvarsmurer eller våpen har vi til rådighet i denne kampen?

Her tror vi at 4-BASICS-konseptet kan være til stor nytte. Det å få nok søvn, regelmessig aktivitet, pleie gode relasjoner og spise sunt, er fire viktige faktorer for å bygge en solid helse. Aktivitet, hvile, relasjoner og kosthold er disse fire basene som gjør kroppen mer robust og sterkt, og skaper med det et klokt immunforsvar. Dette gjør at oddsen for å overleve en alvorlig krise øker. Selv om ingen har garantier for at sykdom kan ramme.

HVITLØK, INGEFÆR OG TRO

På Dagsrevyen søndag den 22. mars var det en reportasje fra Etiopia. Det viktigste spørsmålet her var også: "Hva kan vi gjøre for å holde oss friske?" Svaret var å spise hvitløk, ingefær og sitrusfrukter. Vi skal aldri kimse av gammel visdom og helseråd som er utprøvd gjennom generasjoner på generasjoner. Den beste medisin for å bygge opp et godt immunforsvar i mange kulturer, har vært å bruke naturens egne virkestoffer.

Jeg var imidlertid ikke sikker på om den norske reporteren brukte dette eksemplet for å inspirere oss til å gjøre det samme. Eller om hensikten var å si: "Se, hvor dum man egentlig kan bli. Tenk å tro på noe slikt!". For i samme reportasje ble det også lagt inn i bilder der hundrevis av muslimer bad sammen sittende tett i tett. En av dem kunne også fortelle: "Gud beskytter oss når vi ber, og vi hører på våre religiøse ledere!"

Vi skal heller ikke kimse av å ha en gudstro. Troen kan gi oss strykende krefter i disse krisetider - enten den er muslimsk, buddhistisk, kristen eller noen annet. En tro på Gud kan gi fred og ro i kropp og sinn. Og vi vet at redusert stress og god stress-mestring, har en positiv effekt på kroppens immunforsvar.

Men å be til Gud "sittende tett i tett" i disse koronatider, kan være svært dumt. Derimot er det å bruke hvitløk, løk, ingefær og sitrusfrukter, antageligvis svært lurt å gjøre for de aller fleste. Erfaringene og historiene har lært asiater og afrikanere at de hvite grønnsakene (løk), de sure fruktene og de sterke krydder-røttene, er naturens beste ammunisjon mot farlige sykdommer, influensa og lettere forkjølelser. Og sannsynligvis også mot koronavirus. På samme måte som nordmenn og skotter har opplevd at havren har vært svært viktig i kampen for å holde seg mest mulig robust og sterk – også i krisetider.

LUFTETURER OG SOLENS MEDISIN

Daglige turer i frisk luft, vil også være en god medisin for å bygge et solid immunforsvar. Når vårsolen nå igjen kommer med sitt livgivende lys og sine rensende UV-stråler, bør vi høste passe doser av solens varme og helsebringende stråler. Her står faktisk myndighetene i en skvis om de skal la folk få en etterlengtet påskeferie og fylle opp batteriene eller de skal kjøre «føre-var-prinsippet». For mange nordmenn er hytta en viktig del av livets hygge, og dermed en vesentlig faktor for helse og livskvalitet. Igjen står vi i en svært vanskelig avveining mellom kostnad og nytte.

En ting er sikkert: Sommeren kommer. Vi tror på bedre tider!

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page