top of page

Thor Gotaas - Langrenn, kosthold og astma


Julens god-bok på hytta var Thor Gotaas sin: Mitt liv som middels langrennsløper. Med en smittende fortellerevne skaper Thor mange gode minner. Og det er ikke bare Thor sine minner som dukker opp på filmlerretet, men også dine egne. Her kan tusener av middels gode langrennsløpere og genuine skielskere gjenoppleve sin barne- og ungdomsår. Eller sine liv som skipappaer eller skimammaer. Boken anbefales på det varmeste.

Selv har jeg møtt Thor Gotaas mange ganger på stiene rundt Sognsvann eller hjemme i hans stue på Korsvoll. Ikke bare har vi en felles lidenskap for langrenn og trening, men også når det gjelder kosthold. Og få har et så klart syn - og har så mye erfaring og så mange kilder å øse ut av - som Thor.

VET LEGEN ALLTID BEST?

I boka Mitt liv som middels langrennsløper har Thor et spennende kapittel med tittelen: Vet legen alltid best? Her forteller Thor om plagene han hadde med astmaen på 1980 tallet. «Jeg husker ikke ordrett hva legen sa sent høsten 1985, men beskjeden var tydelig: Du må slutte med å gå langrenn og heller begynne med telemarkkjøring. Luftveiene dine tåler ikke å gå på ski, de tåler ikke kald luft, for du har en ikke-allergisk rhinitis. Problemene dine kommer antageligvis til forverre seg og gå over til kroniske astma, og i verste fall gi astma resten av livet. Ta de pillene her.»

Men Thor trodde ikke på pillene. Eller svaret fra legen. Det måtte ligge andre årsaker bak enn at hans slimhinner var ømfintlige. Han hadde nemlig året før vært i Australia og der hadde han både trent hardt og beveget seg i svingende temperaturer. Og opplevde ingen luftveisplager.

«Kanskje plagene skyltes livsstil?» skriver Thor. «I Australia levde jeg mest på grovt brød, frukt, grønsaker og havregrøt. Litt mjølk, egg, kjøtt og fisk hørte også med, men ikke brus eller godteri, i mangel på penger. Tilbake i Norge var det på’n igjen på en studenthybel med kneipbrød, hvitt sukker, sjokolade, kaker og vanlig norsk middagsmat. Jeg tenkte at maten gjorde kroppen mottakelig for ikke-allergisk rhinitis. For kald luft må være bra for mennesker, den inneholder attpå til ekstra mye oksygen.»

HAN STILTE SEG DETTE SPØRSMÅLET

Thor Gotaas fant en helt annen vei enn å skulle bruke piller og medisiner – han fulgte sunn fornuft og levd liv. Han stilte seg nemlig dette spørsmålet:«Hva om jeg levde omtrent som i Australia? Ville slimhinnene bli mindre ømfintlige? Jeg bestemte meg for å kutte ut alle uvaner innen kosthold som hvitt mjøl og hvitt sukker og minsket kraftig på pateuristerte meieriprodukter. Uten å leve på naziregime, men med fornuft som ledetråd, kviknet kroppen til i løpet av få måneder. Som et eksperiment gjenopptok jeg det gamle kostholdet og fikk straks de samme plagene igjen. Valget var enkelt: Det var enten sjokolade, kaker, mye pasteuriserte meieriprodukter og brød med hvit mjøl, eller et bedre kosthold og god helse.

Jeg valgte det siste og har aldri angret.»

Å TREFFE SPIKEREN PÅ HODET

Det er å få som treffer spikeren så på hodet, som forfatteren og folkeminnegranskeren Thor Gotaas. Det Thor her beskriver om kostholdet er kjernen i det kostholdet jeg som forfatter/foredragsholder/blogger og produktutvikler også holder fram. Og jeg er ganske sikker på at mange av våre betennelsessykdommer, luftveisproblemer, mageproblemer, men også angst, depresjoner og mer alvorlige psykiske lidelser kan være en del av dette sykdomssystemet.

Et riktig og godt kostholdet kan i alle fall være en av dine beste investeringer for å bygge en solid helse og et langt liv som en middels god skiløper. God tur.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page