top of page

Hva gjør du med fytinsyre og blåsyre i korn og frø?


«Gi oss i dag vårt daglig brød» ber vi i Fadervår. Men brød er ikke lenger hva det en gang var. Bibelens brød ble ofte stekt etter at korn og frø var blitt bløtlagt i vann. Dette er en hemmelighet vi finner i mange av våre eldste kulturer.

I dag blir flere av våre industrielle brød laget av moderne hvete beriket med gjær, stivelse og gluten. Det har gjerne en meget kort gjærings- og tilblivelsestid. Det kan virke som om mange sliter med denne type mat. Paradokset er at jo sunnere brødet er når det gjelder grovhet – jo mer gluten og gjær blir det ofte tilsatt. Vi ønsker nemlig at sunne brød skal se like flotte ut som brød som er laget av finsiktet mel. Men denne type brød kan skape enda mer rusk i systemet hos enkelte.

BLØTLEGGINGENS VELSIGNELSER

I Marksets brødmixer finnes det ca 50% korn og 50% frø. Gjennom bløtleggingen av korn og frø setter du i gang spiringsprosessen. Du vekker frø og korn til live - og med det starter frigjøringen av næringsstoffene som skal til for at det skal bli en ny plante. Det som skjer er at du løser opp den såkalte fytinsyren. Fytinsyren hjelper korn, frø og belgfrukter til å binde mineralene og næringsstoffene til seg og beskytte seg mot insekter og virus – når det ligger i dvale som frø. Fytinsyren beskytter også frø, korn og belgfrukter å bli fordøyd av ulike fiender. For mye fytinsyre i maten er heller ikke heldig for vår fordøyelse. Fytinsyren reduserer næringsopptaket i vårt eget tarmsystem. Dessuten kan denne syren irritere tarmslimhinnen på samme måte som proteinet gluten.

Gjennom bløtleggingen så setter du i gang kornets og frøenes eget enzym – som kalles fytinase. Dette enzymet nøytraliserer fytinsyren og frigjør næringsstoffene – slik at frøet kan begynne å vokse. Men det betyr også nå at din tarm i fullt monn kan utnytte kornets og frøenes rikholdige arsenal av mineraler og næringsstoffer. Fytinsyren som nå er blokkert, nøytralisert eller redusert betraktelig - vil heller ikke nå irritere din mage. Det er derfor du skal være forsiktig med å spise for mye frø og korn som ikke er behandlet med vann, surmelk eller surdeig.

BLÅSYRE I LINFRØ

Du har kanskje lest at linfrø inneholder blåsyre? Våre produkter inneholder en god del av de livgivende og helsebringende linfrøene. I Sverige har man nå satt en advarsel på linfrøpakke om en mulig helseskade ved å få i seg for mye blåsyre.

Blåsyren er også et stoff som skal beskytte linfrøet mot ytre fiender. Men det som skjer når du bløtlegger linfrø er at blåsyren løser seg fra frøet. Når du setter det i en stekeovnen – så blåses eller fordufter all blåsyren bort. Igjen en det kombinasjonen av vann og varme – som gjør at korn og frø – vil fungere enda bedre i våre mager og næringsstoffene tas lettere opp gjennom tarmen og inn i blodbanene til våre milliarder av celler. Men også giften som kornet har beskyttet seg med – er nå borte.

Så en bearbeiding av enkelte av våre matvarer behøver ikke være negativt - heller tvert om. Det er dette som er det blant annet er det genuine med Marksets brødmixer – det er kombinasjonen av topp råvarer og bearbeidelsen gjennom lang bløtlegging og langtidsvarming. Det er «slow-food» på sitt beste.

FANTASTISKE TILBAKEMELDINGER

Vi får veldig mange tilbakemeldinger på at våre brødmixer fungerer for mennesker som gjennom et helt liv her slitt med en vanskelig fordøyelse eller ulike betennelser. De sier at dette brødet gjør dem godt. Flere forteller også om at de konsentrerer seg bedre på skole og arbeid gjennom å spise dette brødet. Det er ikke uten grunn at flere av våre beste toppidrettsutøvere bruker det. Det gir nemlig energi som varer. Og det beste av alt: Det smaker fantastisk godt – og er helt naturlig.

Om det virker på deg – må du selv finner ut av. Vi kan ikke annet enn å si: Smak og kjenn.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page