top of page

Hvem mater du?


Visste du at vi har 10 ganger så mange bakterier som vi har celler i kroppen? Disse bakteriene veier til sammen 1,5 kilo – like mye som det din hjerne veier. Og sammen fungerer disse bakteriene også som din «andre hjerne». De styrer ditt liv.

Bakteriene har ikke nese, øyne eller ører. Heller ikke har de hjerte, lunger eller hjerne. Du kan ikke se dem med det blotte øye – og de har bare en celle – men samtidig er de utrolig komplekse. Bakteriene er grunnlaget for alt liv på jorden. Også ditt liv.

Disse bakteriene lever sitt liv sammen med oss – og de dekker oss innvendig som utvendig – og de hjelper oss til å overleve. Alle bakterier har en oppgave og en mening – og de opererer i ulike stammer. Dette er et univers som nå åpnes opp for oss – likevel kjenner vi bare en liten prosent av denne verden. Dette er fortsatt legevitenskapens «hvite flekker på kartet» - det er vår uoppdagede villmark.

TO HOVEDSTAMMER

Likevel begynner vi å ane noe. Blant annet kan det synes som om det finnes to hovedstammer blant våre bakterier i våre mager. Disse to stammene har fått navnene Firmicutes og Bacteroidetes. Disse har igjen flere undergrupper. Som sagt – alle bakteriestammene i vårt system har en oppgave. Men det man nå har oppdaget er at barn fra Afrika har et annet mikriobiom enn barn i Europa. Vi i den vestlige verden har et mindre mangfold av bakterier og vi har flere bakterier fra gruppen Firmicutes enn fra Bacteriodes. Og en overvekt av Firmicutes bakterier vil lettere gi overvekt, men også flere andre livsstilsykdommer som diabetes 2 og Alzheimer.

Vår oppgave blir å mate de gode Bacteriodes-bakteriene best mulig.

Eller som en vis indianerhøvding sa til sitt barnebarn om den kampen som pågår på innsiden av et menneske hver dag når det gjald det gode eller det onde i oss. Han sammenlignet det med to ulver. Da barnebarnet spurte om hvilken ulv som kom til å vinne – så svarte den gamle indianerhøvdingen: - Den du mater.

Å VÆRE FET ER IKKE ET MATEMATISK PROBLEM

Vi er lenge blitt fortalt at overvekt har med antall kalorier vi inntar – som om det var et matematisk problem. Men vektøkning eller vektredusering handler ikke om å telle kalorier. Nå viser det seg at det antageligvis er en helt annen hovedfaktor som bestemmer om du eller jeg blir fet – eller kommer til å slite med ulike lidelser.

Vår X-faktor er våre bakterier.

Hvis du har de «dårlige bakteriene» som dominante i ditt system – så vil de styre deg. Har du derimot de «gode bakteriene» i ditt system - så vil de kunne overta kommandoen. Hva du bærer i deg av bakterier kommer blant annet an på slekt, gener og miljø. Men også hva du har blitt utsatt for av ulike antibiotika-kurer – men ikke minst hva du har matet dine bakterier med.

Hvis du har et vestlig kosthold som består av mye raffinert sukker, gluten, gjær og spiser mye bearbeidete matvarer som er fattige på fiber – så vil du lett kunne mate opp dine Firmicutes-stamme. Derfor opplever jeg gang på gang at det er noen familier - og andre i slekta - som har et fantastisk utbytte av for eksempel Marksets Brødmix. I løpet av få dager har de fått en opplevelse av å få en fordøyelse som fungerer, mer energi og antageligvis har de også fått en langt bedre bakteriekultur i sin tarm. Flere forteller også at de går ned i vekt. Og hva kan grunnen til dette være?

GODE HELSEGEVINSTER

Nevrologen David Perlmutter i boken «Sunn tarm – klart hode» skriver: «En rekke studier viser at når antall Firmicutes blir redusert, reduseres også risikoen for metabolske problemer, som diabetes (høyt blodtrykk og overvekt). På den andre siden: Når antall Bacteroidetes er lavt, er det økt gjennomtrengelighet i tarmslimhinnen, og dette øker risikoen for en hel rekke ting, ikke minst kaos i immunsystemet, betennelse, og på et senere stadium hjernerelaterte forstyrrelser og sykdommer, fra depresjon til Alzheimer sykdom.»

David Perlmutter peker på – som jeg tror er veldig viktig – at trening også er et middel til å oppnå en god og riktig tarmbalanse.

Hva skal du da mate de gode bakteriestammene med?

Jo, du skal gi dem fiberrik mat. Fiber er et ufordøyelig karbohydrat som er «supermat» for Bacteroides-bakteriene. Og hvor er de beste kildene til fiber? De beste kildene for fiber finner du i frø, korn, grønnsaker og bær. Og noen av de mest fiberrike matvarene er linfrø, sesamfrø, psyllium (loppefrø) og havre. Og nettopp disse ingrediensene er Marksets brødmixer fulle av.

Når våre bakterier får denne type mat setter disse gode medhjelperen i gang et fantastisk arbeid i din mage. De hjelper deg til å ta opp livsnødvendige næringsstoffer, de beskytter deg mot skumle inntrengere, de avgifter farlige stoffer, de hjelper deg til å stresse ned ved å påvirke hormonene dine, de hjelper deg til å sove og de minsker risikoen for betennelser og at du skal få kroniske sykdommer.

Her er et lite knippe av andre gode helsegevinster som de gode bakteriene hjelper deg med når du gir dem fiber:

 • REDUSERER OVERVEKT – fordi de begrenser opptak av glukose i blodet

 • MINSKER FORSTOPPELSE – fordi de suger opp væske og øker avføringens volum

 • MINSKER FAREN FOR HERMORIDER – fordi det gir bløtere avføring

 • MINSKER TYKKTARMSKREFT – fordi de renser tykktarmen

 • MINSKER FAREN FOR GALLESTEIN – fordi de binder gallesalter

 • MINSKER KOLESTROLET – fordi de suger opp kolesterolet og frakter det ut av kroppen

 • MINSKER FAREN FOR DIABETES 2 – fordi de regulere blodsukkeret etter et måltid

 • MINSKER FAREN FOR PSYKISKE PROBLEMER – fordi de gir oss en mer balansert mage

 • ØKER OPPLEVELSEN AV VELVÆRE – fordi det er en toveis kommunikasjon mellom din «bakterie-tarm» og din hjerne

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle
bottom of page