top of page

Havrens helsegevinster


Havren er det mest sunne av alle kornarter. Likevel utgjør den kun en prosent av jordas kornproduksjon. Tradisjonelt ble havren brukt til hestefôr. Men i Nord-Europa ble den også brukt blant enkelte folkegrupper. I og med at havren er hovedingrediensen i Marksets produkter – skal jeg her gi en kort innføring av historien og dens helsegevinster. Mange av faktaopplysningene er hentet fra boka «Vårt daglege brød» skrevet av Åsmund Bjørnstad, professor i genetikk og planteforedling på Universitet i Ås.

OVERLEVDE PÅ HAVRE

Havren har sin opprinnelse fra Midtøsten, men ble et populært matkorn i Nord-Europa på grunn av egenskapen til å bære frukt i nøysom og skrin jord – og sin gode tilpasning til kjølig klima. Havren hadde også få sykdommer i forhold til de andre kornartene.

Romerne så med gru på havregrøten som folk spiste i Germania. På øyene i Østersjøen ble det sagt at folk overlevde på «havre og fugleegg». Takket være Romernes okkupasjonen av Germania og Gallia fikk soldatene og keiseren øyne opp for havre som hestefôr. De opplevde at hestene ytet bedre på havre enn noe annet korn. Halmen hadde også en unik evne til å suge opp urin og gjødsel i stallen.

Den engelske forfatter Samuel Johnsons som levde på 1700 tallet beskrev havren slik: «Havren er kornslag som i England blir gitt til hester, men som i Skottland holder folket oppe.»

I skotske øyne fikk havregrøten derimot æren for «den fine ånd av filosofisk granskning, klartenkt sinn og skjønnsom framferd.» Blant kelterne på Skottland og Irland var havren deres viktigste kornkilde.

HAVRE DRIVSTOFF NR 1

Havren var drivstoff nr. 1 - da hesten ble det fremste transportmiddelet på 1800-tallet. Det var også bakgrunnen for at havre-produksjonen blomstret i denne tidsperioden. Hester gikk nemlig best på havre.

Også den dag i dag er det ingen travhester som vinner et veddeløp på hvete. Det er havre som gjelder. Det har også norske langrennsløpere erfart de siste 30 år. Derfor er havre det beste kraftfôr for både hester og mennesker.

Hvis du også gir havre til melkekyr, så vil det endre fettsammensetningen i melken i gunstig retning - og med det blir også smøret mykere i kjøleskapet.

HAVRENS HELSEGEVINSTER

I havre så finnes det det en mengde høyverdige globulin og albumin proteiner. De er vannløselige og nesten like næringsrike som morsmelk. Dette proteinet har også god effekt på blodet. Havren inneholder dessuten et vannløselige kostfiber, betaglukan . Fiber, og spesielt betaglukan, gir nemlig en konsistens i tarmen som fører til oppsuging av gallesyre, som igjen minker utskillingen av kolesterol i blodet. Dette forebygger både kreft i tykktarmen og forebygger hjerte-karsykdommer.

Når det gjelder de glutenholdige kornsortene hvete, bygg og rug – så vil næringsverdien falle når gluteninnholdet blir for sterkt. Det er nemlig svært vanskelige å få både i pose og sekk – hvis du ønsker vakre og hvite bakverk som inneholder mye gluten og stivelse – så er prisen at næringsinnholdet vil falle.

Havre har også mer langsomme karbohydrater enn andre kornsorter. Det betyr at du vil holde lenger med havre.

ØDELEGGENDE FOR VÅR STORE HELSEPROSJEKT

Det at «valsemøllene gjorde hvitt hvetebrød til vårt «daglige brød», satt i gang et stort og lite gjennomtenkt helseprosjekt»; skriver Åsmund Bjørnstad i sin bok «Vårt daglege brød». Gjennom å sikte melet og bare beholde karbohydratene og det mindre fullverdige proteinet gluten – så ribber man kornet og brødet for viktige næringsstoffer. A-vitamin forsvant med kimen i brødet - eller at det ble bleket bort. Også B-vitaminer minsker med siktet korn. Folinsyre forsvant med det fine brødet på 1970-tallet - like mye på grunn av brødgjær som av kornet. Folinsyre bygger opp de røde blodlegemene – slik at blodet kan føre oksygen rundt i kroppen.

Mangel på folinsyrer ser vi spesielt hos alkoholikere og narkomane, men også blant eldre som stort sett lever på hvitt brød eller folk som i sin beste alder lever på «hurtigmat» og «junkfood».

HAVRE ER SUPERMAT

Marksets brødmixer og grøter er bygget på havre. Disse produktene er fulle av betaglukaner, proteiner, folinsyre og B-vitaminer, men også E-vitaminer som hindre betennelser i blodkar og forkalkining. E-vitamin virker som hjertemedisin av typen beta-blokker. Og det motvirker betennelser i huden. Det kaster også lys over gamle kjerringråd om å bruke havresåpe og grøtomslag om huden din ble skadet.

Helkorn, frø og havre er derfor supermat for hjertet og for blodet.

Hvorfor ikke begynne med engang å fylle det beste drivstoffet på tanken?

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page