top of page

Tore Midtvedt - Bakterienes gode beskytter


Mange av de mest innovative forskere jeg kjenner – er menn over 70 år. Tore Midtvedt på 82 år er en ny stjerne jeg har oppdaget. Han har i en mannsalder jobbet med tarmbakteriene. «15 februar i 1967 signerte han et fredsavtale med mikrobene», skriver Tidsskriftet for Den norske legeforening (5/2017).

Det kan virke som en del pensjonerte forskere og vitenskapsmenn er mindre redd for å miste sitt gode navn og rykte - eller sin stilling – ved å hevde kontroversielle synspunkter på tampen av sin karriere. Noen står i motvinden og kjemper mot systemet hele livet – fordi de har sett noe som kan få revolusjonerende betydning for liv og helse. Karl Ludvig Reichelt (peptider som kan forårsake psykiske helseproblemer) og Johan Moan (sollys som kan helbrede hudkreft) er slike personligheter – som ikke ble forstått – men som likevel fikk rett.

REVOLUSJONERENDE OPPDAGELSER

Tore Midtvedt, Dr. med. i medisinsk mikrobiell økologi, har jobbet store deler av sitt liv ved Karolinska Institutet i Sverige - er også en slik forsker som har sagt i fra. Midtvedt og flere av hans kollegaer har i en årrekke nå koblet mikrobiotiske faktorer til utviklingen av en rekke sykdommer som for eksempel diabetes, allergier, tarmsykdommer og autisme. Dette budskapet har ikke vært god latin i alle legemiljøer.

«Det er ikke tvil om at tarmfloraen influerer på utvikling av autisme», sier Midtvedt i intervjuet med Legeforeningens tidsskrift. «I tarmen vår produserer mikrobene for eksempel propionsyre. Flere konserveringsmidler, E-stoffer, inneholder også propionsyre. En hyperintelligent kanadier tok for noen år siden minimale mengder propionsyre og sprøytet inn i spinalvæsken på rotter, og så ble de autister! Rotten er jo normalt et sosialt, intelligent og nysgjerrig vesen, men disse rottene ble asosiale og fikk repetitiv adferd. Etter en halvtime var propionsyren borte fra spinalvæsken og rottene ble normale igjen. Det er derfor alle oppegående foreldre med autentiske barn nå baker brødene sine selv. I butikken er alle brødene sprøytet med propionsyre for å hindre bakterievekst», forteller Midtvedt.

PROBIOTIKA OG FECESTRANSPLANTASJON

Løsningen for mange som sliter med ulike psykiske lidelser og andre fysiske betennelsessykdommer – kan være å få tilført probiotika eller levende mikrober. Det kan enten skje gjennom mat, drikke eller ampuller. Eller fecestransplantasjoner – det vil si at man plasserer inn avføring fra et friskt menneske. Det betyr at man får inn de bakteriene som kan gi en større balanse i tarmsystemet. Denne form for behandling kommer til å revolusjonere medisinen i fremtiden.

ET GODT BRØD

Da jeg ringte Tore Midtvedt og takket for den flotte artikkelen – så fortalte jeg også at familien nå har utviklet et spesielt energibrød. Midtvedt som i sin ungdom drømte om å bli Tour de France syklist – ble meget begeistret da hørte om sammensetning. Som idrettsmann - skjønte han at dette brødet ville gi mye energi. Som forsker - skjønte han at havre og frø er det beste prebiotika eller mat for våre gode bakteriestammer i tarmen. "Havre er glutenfritt og har masse betaglukaner. Havre er det beste kornet. Det hadde også skottene oppdaget," forteller en engasjert 82-åring.

Nyheten om at brødet hadde null E-stoffer eller var fritt for propionsyre syntes Midtedt også var meget bra.

Ja, kanskje er det noen E-stoffer i brød og bakverk som skaper dårligere konsentrasjon blant en del studenter og elever? Det er selvfølgelig ikke alle kjøpebrød som har disse e-stoffene - og det kan sikkert være flere grunner til at det utvikles for mye propionsyre i tarmen for enkelte. Vi får nemlig ganske mange tilbakemeldinger fra foreldre at deres ungdommer konsentrerer seg bedre på skolen med MARKSETS BRØDMIX. Om det er sammensetningen av godt fett, mye fiber, bra proteiner og langsomme karbohydrater i brødmiksen som skaper en bedre balanse - eller at det er fritt for tilsetningsstoffer - er ikke godt å si.

BAKTERIKULTURER SOM VARER

Det å transplantere inn bakteriekulturer – vil på kort sikt gi en stor gevinst. Men hvis man fortsetter med et kosthold man ikke tåler eller går på et dårlig kosthold – så vil virkningen forsvinne. Derfor er vi svært opptatt av å sette sammen produkter som kan utvikle de gode bakteriekulturene i tarmen. Det er eksta spennende å få på bordet enda flere fakta og ny forskning – som forteller at det vi selv har erfart og alle historiene vi får tilbake på våre produkter – faktisk stemmer.

Vårt lille firma har nemlig som Tore Midtvedt – bestemt oss for at vi skal spille på lag med våre beste venner – nemlig våre bakterier.

KILDE:

Tidskriftet Den norske legeforening nr. 5 - side 354 - 356, Runar Skogheim

FAKTA OM PROPIONSYRE:

Propionsyre motvirker bestemte bakterie-, gjær- og muggarter. Det kan brukes for å konservere oppskjært brød og annet bakverk.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page