top of page

GoNatta-Grøt


Sliter du med dårlig søvn? Eller har du vanskelig for å sovne?

Jeg sover ganske greit. Noen ganger sovner jeg som en stein og sover veldig godt i flere timer. Men noen ganger ikke. Og jeg har lurt på hva årsaken kan være?

For et år siden var jeg på en liten foredragsturne og bodde på forskjellige hotell. Hver kveld spiste jeg en porsjon med vår havregrøt. Og jeg sov fantastisk. Vanligvis sliter jeg med å sove når jeg overnatter i en ny seng eller i nye omgivelser.

Det var da jeg tenkte på alle de som sliter med å sovne! Søvnvansker er så utbredt at Folkehelseinstituttet omtaler det som et av landets mest undervurderte folkehelseproblem. Rundt en av tre voksne sliter ukentlig med søvnen, mens inntil 15 prosent av den norske befolkningen har insomni (søvnløshet) av mer langvarig art. Søvnvansker er altså blant de vanligste helseplagene i befolkningen og et debutsymptom ved de fleste psykiske lidelser. *

Men den gode nyheten er at mange kan oppnå betydelig forbedring av søvnen gjennom ikke-medikamentelle tiltak. Og kan en enkel havregrøt være løsningen for flere av oss?

For hvis en grøt kan gjøre sammen nytten som kjemiske innsovningsmidler - så ville det jo være suverent. Vi vet jo at havre og banan inneholder stoffer som gjør at du sover bedre. Havre inneholder aminosyren tryptofan. Denne byggeklossen trenger kroppen for å bygge opp søvnhormonet melatonin. Banan er også en fin kilde til tryptofan, og den inneholder dessuten magnesium, som har en beroligende effekt. Det samme gjelder blåbær. Og nettopp havre, banan og blåbær er grunnstoffene i Marksets Supergrøt.

Så hvis du bruker Markset Supergrøt om kvelden - gjerne med litt ekstra tjukkmelk/kefir/naturell yoghurt - så får du også i deg litt kalsium og gode bakterier som gagner fordøyelsen. Det er også lov å søte den opp med litt med lønnesirup eller honning. Årsaken er at høyglykemiske matvarene inneholder mer karbohydrater, og som også øker mengden tryptofan i blodet og dermed gjør deg søvnig. Eller rettere sagt fruktose-molekylene tar med seg aminosyren tryptofan fra tynntarmen og inn i blodet. Tryptofan er med å bygge opp lykkehormonet serotonin, som er forløperen til søvnhormonet melatonin. Når mørket treffer våre øyne så går beskjeden til hjernens hypofyse, som da begynner å produsere melatonin. Her sendes søvdryssende signalsstoffer ut i blodet. Hypofysen som ligger midt i hjernen og som er en hormon-produserende kjertel trenger altså serotonin som base for å bygge melatonin.

Dette er også grunnen til at mange opplever vinterdepresjoner. Mørket eller mangel på sollys gjør at vi produserer mer av søvnhormonet melatonin og som går på bekostning lykkehormonet serotonin i hjernen. Vi blir både mer trett og uopplagt, trist og nedfor.

Proteiner fra for eksempel torsk og laks gir oss også en god dose med tryptofan, men disse proteinene er det best å spise tidligere på dagen. Protein-tunge måltider med lite karbohydrater sent på kvelden kan dessverre ofte gi en dårligere nattesøvn for mange.

Dette er i alle fall et tips til deg som sliter med å sove. Prøv havregrøt! Eller gjerne bestill Marksets Supergrøt – og gi meg noen tilbakemeldinger på hva du opplever.

Kilde: * https://helsenorge.no/sykdom/sovnproblemer/sovnloshet-insomni

Bilde: Her har kostholdscoach Kaisa Hafedal bløtlagt Marksets Supergrøt i hjemmelaget mandelmelk - og toppet det hele med spiret bokhvete, kokosflak og gojibær. Der er bare å bruke fantasien når du har basen i bunn.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page