top of page

Nyvinninger tar tid – historien om skjørbuk, polfarere og C-vitamin


Skjørbuk var en skummel sykdom i seilskutetiden. Mange opplevde blødninger, oppsvulmet og blodig tannkjøtt og dårlig appetitt. Årsaken var et ensidig kosthold over flere måneder. Det var spesielt sjøfolk som ble angrepet på de flere månedslange seilturene til nye kontinenter.

Av en eller annen grunn ble også gjerne sjøfolkene mirakelløst helbredet da de kom fram til fastland eller øyer som hadde appelsiner. At det var appelsiner som gjorde underverker var det antageligvis ingen som ante. Men friske ble de.

Den skotske marinelegen James Lind oppdaget denne hemmeligheten med appelsiner og sitrusfrukter i 1747. Han kunne dokumentere at dette var en svært effektiv kur mot skjørbuk for mannskapet på HMS Salisbury. Pasientene ble friske på noen dager med sitron. Likevel skjedde ingen ting på kostholds-fronten i den engelske forsvaret.

Det tok nesten 50 år til før limejuice og appelsiner ble innført som daglig kost i Royal Navy. Tilskudd med sitrusfrukter ble innført i den Dansk-Norske Marinen et par år tidligere i 1789.

POLFARERE

På 1800 tallet var det fortsatt mange som mente at skjørbuk kom av fordervet mat – en forgiftning. Frontene var steile blant ekspertene. Var det en forgiftning eller en mangelsykdom? Polfarere som Amundsen og Nansen ble foregangsmenn på hva et riktig kosthold betydde på slike ekspedisjoner. Pemmikan (tørket kjøtt) hadde vært en viktig råvare på lange turer – som blant annet den amerikanske oppdageren Robert Peary hadde lært av indianere.

Roald Amundsen tilsatte havregryn, grønnsaker og grovt mel i sin pemmikan. Havregryn inneholder mer fett enn noe annet korn, i grønnsaker er det C-vitamin, og ved å bruke grovt mel i stedet for fint mel og sukker kunne man forebygge diaré. Man fikk også i seg mer B-vitamin ved å bruke grovt mel og frø. I tillegg hadde alltid Amundsen med seg rikelig med blåbær og Nansen var glad i multer på sine ekspedisjoner. Lå det også en hemmelighet der?

Både Nansen og Amundsen hadde dessuten lært på sine mange turer viktigheten av å spise fet mat. En fettrik diett hadde den store fordelen at man trengte mindre proviant enn en proviant som bestod av mye karbohydrater. Man trengte også mindre drikke med fettrik mat.

Under lange overvintringer var det spesielt mangel på C-vitamin, B-vitamin og A-vitamin som kunne gi alvorlige sykdommer som skjørbuk, beriberi og nattblindhet. Men hvordan kunne dette bevises?

MARSVIN OG MENNESKER

Professor Sophus Torup trodde på slutten av 1800-tallet at skjørbuk kom av fordervet mat - en infeksjonssykdom. Torup var dessuten Nansens kostholdsveileder og tok mange riktige beslutninger på bakgrunn av sine erfaringer. Professor Axel Holst mente derimot at sykdommen skjørbuk var forårsaket av bakterier eller en mangelsykdom. Han reiste verden rundt for å finne ut av det. Han prøvde blant annet å smitte katter med bakterier fra en pasient med beriberi. Men det gikk ikke.

Så byttet Holst forsøksdyr. Han prøvde det samme på marsvin. Og det var flaks! Det viser seg nemlig at både marsvin og mennesker ikke selv kan lage vitamin-C – noe visstnok de fleste dyr kan. På et ensidig kosthold med kornsorter og brød fikk marsvinene skjørbuk. Med grønnsaker ble marsvin helbredet. Og den enkle grunnen var tilførsel av C-vitamin.

Holst ble verdenskjent sammen med sine lege-kompanjonger Theodor Frølich og Valentin Fürst for sin forståelse mellom ernæring og skjørbuk - og med det påviste C-vitaminets rolle. Vitamin C fungere blant annet som et hjelpestoff til at sår gror og blodkarene blir sterkere. Men den «oppdagelses-reisen» tok det nærmere 400 år å bekrefte.

MARKSETS PRODUKTER OG VITAMINER

I våre produkter med brød og vaffel-mikser så finner du ikke vitamin C, men våre brød og vaffel-mikser er rike på blant annet vitaminene B1 og B6. Mangel på tiamin (vitamin B1) gir opphav til beriberi. Det er sykdommer som påvirker nervesystemet, hjerte og blodårer. Tidlige stadier av beriberi gir generelle symptomer som appetittløshet, kvalme, tretthet, vekttap og nedsatt konsentrasjon. Supergrøten vår er full av blåbær, bananer og rosiner. Og på brødet kan du også fylle på med solbær, blåbær, multer eller grønnsaker som er rike på C-vitaminer. Det er et mangfoldig kosthold som gir den beste helsen.

Det mest interessante med Marksets produkter er likevel det som våre polfarere var opptatt av – fettrik mat. Du finner svært lite brød som har mer fett og energi i seg enn Marksets Brødmix. Det er derfor det fungerer optimalt for de som skal trene lenge, arbeide lenge eller konsentrere seg lenge.

Den eneste måten sjekke denne påstanden på - er å prøve selv. Det var slik Nansen og Amundsen bygde opp sin kunnskap og suksess.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page