top of page

Eksamens mat - Hva gir hjernen energi?


Aftenposten hadde en artikkel 6. desember om hva du bør spise for å holde på energien. Dette var råd som ble gitt i forbindelse med eksamen.

Her mener noen at det er viktig å prioritere fett fremfor raske karbohydrater. «I eksamensperioden bør du få i deg næringsrik mat som gir deg jevn energi,» er et rådene fra ernæringsrådgiver Anette Noem Hexe og livsstilsveileder Helle Luxe. De holder frem grønnsaker, eggerøre, havre, frø, fet fisk, avokado og olivenolje som gode næringskilder og gode fettkilder. De henviser til forsøk som har vist at omega 3 kan gi bedre konsentrasjon. Denne type mat vil være viktig både i gjennomføring av eksamen, men også viktig i forkant når man skal lese seg opp til eksamen.

HELSEDIREKTORATET

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien, deler ikke rådet med å prioritere fett fremfor karbohyrdater. "Men det er viktig å velge de riktige karbohydratene. Grove kornprodukter, belgfrukter, grønnsaker, nøtter, frukt og bær er gode kilder i eksamens perioden", sier Øien.

MORGENGRØT

Helle og Anette har også et forslag til kjøleskapsgrøt morgenen før eksamen:

  • 1,5 dl yoghurt eller Biola.

  • 1 dl havregryn

  • 1 t linfrø eller chiafrø

  • En slump med frosne blåbær

  • En dryss med kanel

MARKSETS BRØDMIX

Dette er ganske nøyaktig hva Marksets Supergrøt inneholder, men også hva Marksets brødmiks i hovedsak består av foruten youhurt, blåbær og kanel. I supergrøten har vi tilsatt blåbær, banan og rosiner, og vi anbefaler dessuten å blande inn kefir, yoghurt eller tjukkmelk. I brødmiksen finnes det også i tillegg til havre og linfør fettrike frø som gresskarkjerner, sesamfrø, solsikkefrø og chiafrø. Vi mener at denne indgredienslisten samsvarer med hva Helsedirektoratet foreskriver.

MANGE TILBAKEMELDINGER

Vi har fått mange tilbakemeldingene fra kunder som bruker Marksets Brødmix som bekrefter det Hexe i Sterk Helse og Luxe i Smart Trening peker på. De konsentrerer seg bedre på skolen. De forteller også at det er lettere å gjennomføre prøver og eksamener.

Marksets brødmiks er på en måte havregrøt i brødform med mange gode frø. Det gir mer langsomme karbohydrater som Henriette Øien i Helsedirektoratet er opptatt av, men også mer fett til kroppens og hjernens celler. Det betyr at blodsukkeret ligger mer stabilt og vi holder konsentrasjonen og energien lenger.

Vi anbefaler foreldre som har ungdommer som sliter med konsentrasjonen å prøve ut denne type brød. Det samme gjelder alle som har mye hjernearbeid. Husk at 20% av energien kroppen bruker går til en hjerne som veier kun 2 kilo. Da er det viktig at dette drivstoffet er best mulig.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page