top of page

Brød eller ikke brød?


Mange steder i verden går det nå en stor debatt om brød eller ikke brød? Karbohydrater eller ikke karbohydrater? Den debatten går i Norge og den går i USA - hvor vi nettopp har vært.

Det jeg er mer og mer overbevist om er at vi ikke kan "brødfø"vår verden - hvis vi ikke har korn og frø i vår matlaging. At det er smart å få i seg sunne korn og frø i brød, grøt- og middagmat er fordi hele korn og frø inneholder mye fiber, som er kompliserte/langsomme karbohydrater. Disse karbohydratene (polysakkarider) er den beste mat for bakteriene i fordøyelsessytemet vårt.

Symbiosen med våre bakterier er helt grunnleggende for at vi skal utvikle et godt liv og en god helse. Denne hemmeligheten er det nå flere og flere forskere som oppdager.

Når vi spiser - så mater vi ikke bare vår egen kropp, men vi mater også våre bakterier. På sammen måte som morsmelken inneholder mat til både spedbarnet og til de nyankomne bakteriene som har bosatt seg i barnets mage. (Se blogg: http://www.marksets.no/single-post/2018/04/09/En-velfungerende-interaksjonen-mellom-kostholdet-tykktarmens-bakterier-og-v%C3%A5r-helse)

Som takk for at vi mater våre bakterier, så omformer disse "våre venner" en del av de kompliserte/langsomme sukkerartene til kortkjedete fettsyrer som blant annet blir til "super-fett" for hjernenen vår. Karbohydrater blir altså til viktig fett - takket være våre bakterier! En annen grunnleggende funksjon i samspillet med fibermat og våre bakterier, at de hjelper oss med er å "holde orden"i vårt tarmsystem. Bakteriene er rett og slett et av våre viktigste redskaper til å bryte ned, rense og rydde bort farlige inntrengerer og giftige stoffer. De styrker immunsforsvaret vårt og gir oss beskyttelse mot både tarmkreft og andre livsstilssykdommer.

TRADISJONEN LÆRER OSS

I flere tusen år har menneskeheten livnært seg på bygg, hvete, hirse og ris. Her i Norden, Skottland og flere steder i Nord-Europa har havre vært en våre viktigste kornsorter - også til menneskeføde. I mange kulturer har hovednæringen vært korn. Og uten at vi helt har visst det - før nå - så har denne maten også vært gull verdt for våre bakterier.

Dette er også grunnen til at rotgrønnsaker, poteter med skall og andre grønnsaker og frukter - som er rike på fiber med kompliserte karbohydrater - er så viktige i vår daglige kost.

PROBLEMET MED DAGENS BRØD

Problemet med mange av dagens brød er at viktig fiber, som finnes i kornet, er siktet bort. Dermed får ikke bakteriene den maten de fortjener. Det er nemlig slik at 70 - 80% av kornet består av stivelse og kostfirber. Kostfiber finnes stort sett i den yte delen av kornet. Det siktede melet gjør at vi får for mye raske karbohydrater i oss. Disse raske karbohydratene mater bakterie-arter vi ikke trenger så mange av og de skaper ofte et svingende blodsukker.

Et annnet problem er at den moderne og industrialiserte tilberedningen av brød nå skjer så raskt at mye av næringsstoffene i kornet ikke rekker å bli oppløst godt nok. I mange brød blir det også tilsatt ekstra gluten - som gjør at våre enzymer og bakterier i magen - ikke makter å løse opp strukturene i proteinet på en tilfredsstillende måte. Og for mange kan det lett forårsake betennelser.

HEMMELIGHETEN MED MARKSETS BRØDMIKS

Hemmeligheten med Marksets brødmiks er at blandingen bare består av hele korn (havre og hirse) og frø. Det vil si at her finnes det mye godt for både deg selv og dine medhjelpere i magen. Du nærer både deg selv og bakteriene med denne type mat.

I og med at brødblandingen ligger så lenge i vann - så skjer det en naturlig fermentering. Det betyr også at brødet er mye lettere å fordøye for ditt mage-tarmsystem. Også den lange stekeprosessen på moderat varme (180 - 200 grader C) er gunstig.

ET BRØD FOR FOLKET

Derfor vil vi gjerne gi en stemme til gode norske kosttradisjoner og brødspising. Men det må være brød som gjør våre bakterier og vårt liv godt. Det er den oppdagelsen vi har funnet med Marksets Brødmiks. Vi spiller på lag med de gamle tradisjoner og vi spiser

mat som våre bakterier har vært kjent med i tusenvis av år. Dessuten smaker brødet godt for både mage og gane.

Gjør som flere tusen i Norge og Tyskland nå gjør - prøv et annerledes brød - bygd på gammel tradisjon og ny viten.

.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page