top of page

Toppidrettsparet Olaussen og Steiwer til topps under O-festivalen


Kamilla Olaussen og Gaute Hallan Steiwer vant hver sin Eliteklasse på Norges største orienteringsarrangement; O-festivalen 2018. Først vant de begge langdistansen, så fikk de begge sølv på mellom-distansen dagen etter. Det flotte oirenterings-paret er to strålende forbilder på det å ikke gi seg.

Kamilla (26 år) var en av de nye stjernene i o-sporten - både som junior og senior. Hun hadde et enormt løpsteg og sans for å finne postene. I stedet ble karieren avbrutt av sykdom etter sykdom. Det var ikke lett for en svært ambisiøs toppidrettsjente med talent og enorm treningsvilje. Gang på gang ble drømmene lagt i grus. Enten det var et ben eller et kne som skranglet, en mage som ikke fungerte eller at all energi var borte.

Gaute (28 år) var også en av Norges beste mannlige o-talenter som junior, og hant vant junior VM i 2010. Også han har opplevd en trøblede senior-alder med skader og ikke minst en mage som ikke fungerte. Stort sett var det sprint distansene han maktet å hevde seg på.

FELLES UTFORDRINGER OG FELLES LØSNINGER

Etter at Kamilla og Gaute ble sammen, tok det ikke lang tid før de fant ut at de hadde felles utfordringer. Begge gikk på en "low-FODMAP"-diett. Her kunne de dele noen felles erfaringer og sammen prøve å finne gode løsninger.

Gaute ble fort opplåst i magen etter han hadde spist. Han trente derfor ofte på tom mage før frokost. "Høsten 2015 var jeg skikkelig nede og ble liggende i flere dager," forteller Gaute. "Da fant jeg ut at jeg måtte gjøre noe. Først kuttet jeg ut laktose (søtmelk), og det hjalp en del, men ikke helt. Så prøvde jeg "low-FODMAP" og kuttet ut blant annet gluten. Det hjalp også. Men da jeg på nyåret 2017gikk over til Marksets brødmix, opplevde jeg at de langsomme karbohydratene og det fiberholdige brødet gjorde meg godt. Jeg fikk i meg flere næringsstoffer og mer fett - og jeg opplevde å kunne holde lenger på trening. Jeg gikk heller ikke så fort tom og har nå en langt bedre følelse i magen. Nå kan jeg trene like etter at jeg har spist, og det er en helt nye opplevelse," smiler Gaute - som nå har skiftet fra å være sprinter til å bli langdistanse-løper.

FIKK OFTE PROBLEMER ETTER SAMLINGER

Kamilla opplevde ofte at hun ble syk etter treningssamlinger med landslaget. "Da var det masse kjøpebrød, pasta og sukkerholdig mat og drikke. Det ble kanskje for stor load med raske karbohydrater og for mye gluten for meg? På flere løp var jeg nesten tom for energi og næring før start. Og selv om jeg har tatt masse tester på hva jeg tåler eller ikke, så var det ingen matvarer som slo spesielt ut. Men selv var jeg helt utslått.»

"Nå opplever jeg at Markset-brødet holder meg mett lenger. Det er bra for magen, gir jevnt blodsukkernivå og det er lett å lage", forteller Kamilla. "Ja, når Gaute og jeg er på treningssamling i utlandet - lager vi ofte brødet i stekepanna - slik som da vi var tre uker på høydesamling i Sierre Nevada." (Se det private bildet under.)

BLITT OPPTATT AV ERNÆRING OG TRENING

Kamilla er også blitt langt mer opptatt av ernæring etter disse årene. "Jeg har lest meg skikkelig opp på hvordan maten virker. Vi skulle for eksempel gjerne ha spist mer økologisk mat, men dessverre blir økologisk mat litt for dyrt for våre lommebøker. Og utvalget av økologisk er heller ikke særlig stort i mange butikker her i Østfold. Derfor er det jo godt at "grunnkosten" vi spiser med Markset-brødet er økologisk. Dessuten har jeg lært meg å lage fermentert kål (surkål). Og Gaute spiser det jeg lager og følger mine råd", ler Kamilla. "Her er vi en god match!"

Brødmiksen var også kraftkosten før og etter løpene i forbindelse med suksessen på O-festivalen 2018. "Jeg spiste fire skiver med Markset-brødet to timer før start", forteller Gaute. "Det fungerte optimalt under hele løpet!"

"Hvis ikke fordøyelsen fungerer, er det helt umulig å trene og å preste på toppnivå," sier Gaute og Kamilla. "Sånn er det - og det har vi begge opplevd!" Selv om både Kamilla og Gaute har stått utenfor landslaget i år - så er vårens og forsommerens oppsiktsvekkenede gode resultater en sikker billett til flere internasjonale oppdrag i den norske landslagsdrakta.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page