top of page

The Gluten Iceberg - Ny fersk rapport

"Det har vært en betydelig økning i forekomsten av cøliaki de siste 50 årene." Det er den rykende ferske rapporten fra "European Society for the Study of Coeliac Disease (ESsCD) ", som slår fast dette. Rapporten som ble publisert 13. april 2019, beskriver det hele som et isfjell. "De fleste pasienter med cøliaki forblir uoppdaget over hele verden."

Men saken er at det ikke bare er cøliaki som vokser sterkt i befolkningen, men også det som kalles "Non Coeliac Gluten Sensitivity" (NCGS). Det vil si de som reagerer på gluten og hvete-produkter uten å ha cøliaki.

Du kan lese hele rapporten fra "European Society for the Study of Coeliac Disease (ESsCD) guideline for coeliac disease and other gluten-related disorders" her:

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2050640619844125

(Tall i parentes er artikkelens referanser)

RAPPORTEN ER EN VEILDEDNING

Rapporten er en veiledning om hva som er viktig å huske på for de som har cøliaki eller er sensitive for gluten-produkter. Den sier blant annet at den beste medisinen for behandlingen av CD (Coeliac Desease) er en glutenfri diett (GDF).

- Pasienter med CD (Coeliac Disease) bør opplæres til å unngå korn og matvarer som inneholder hvete, bygg eller rug og mat som kan være glutenforurenset men som normalt er glutenfrie, slik som mais, havre, etc. (133)

- Havre som ikke er forurenset av gluten, er trygt for nesten alle pasienter med CD.

- Pasienter bør rådes til å spise mat med høyt fiberinnhold. (137)

MANGLENDE NÆRINGSSTOFFER

Rapporten peker videre på at en «GFD (glutenfri diett) vanligvis fører til en forbedring av næringsopptaket. Imidlertid har en glutenfri diett ofte begrensninger i næringsverdi og det er nødvendig å sjekke kostholdet nøye."

Spesielt peker rapporten på at CD-pasienter "bør gjennomgå test for å avdekke mangler av essensielle mikronæringsstoffer, som for eksempel jern, folsyre, vitamin D og vitamin B12."

ØKENDE VEKT

En annen utfordring rapporten peker på - er at en vanlig glutenfri diett ofte medfører vektøkning.

- Makronæringsstoffer og energiinntak er vanligvis ubalansert både ved diagnosen av CD, men også når man går på en glutenfri kost. Overvekt hos CD-pasienter blir stadig mer utbredt. En studie viser at 40% av pasientene med CD er overvektige. (158)

LITE FIBER

Dessverre er også mange av de glutenfrie produktene "fattige på fiber". (137.159)

- Dette kan føre til forstoppelse, samt fjerning av andre helsemessige fordeler av løselig og uoppløselig fiber. Barn som gikk på en glutenfri diett hadde ofte høyere inntak av enkle sukkerarter, fett og proteiner, som gav høyere energiinntak enn kontrollgruppen. 160

- Mange behandlede glutenfrie produkter har økt glykemisk indeks med mer fett og lavere protein-innhold sammenlignet med glutenholdige måltider.

Dette er en av grunnene til at Marksets Brødmiks/WunderBRØD er en gavepakke til alle som sliter med cøliaki eller glutenintoleranse. Brødmiksen har en meget lav glykemisk indeks og er svært næringsrikt på essensielle mikronæringsstoffer.

GLUTEN INTOLERANSE - GLUTEN SENSITIVE

"Non Coeliac Gluten Sensitivity" - NCGS

Deretter kommer rapporten med en del data og opplysninger - som er svært lik de observasjoner vi har hatt og den kampen vi har kjempet: Nemlig at det ikke bare er de som har cøliaki som kan reagerer på gluten, men også andre personer kan oppleve dette.

Rapporten skriver følgende i kapittel 11 om gluten sensitivitet: - This is poorly understood. NCGS (Non Coeliac Gluten Sensitivity) potentially involves many triggers as are seen in CD and IBS. The inciting event mainly involves exposure of bowel epithelium to dietary gluten leading to immune-mediated and/or non-immune-mediated responses.

Det er veldig greit å få dette stadfestet og at det blir tatt opp seriøst - det vi hele tiden har opplevd, skrevet om, laget produkter forl, men som vi ofte har blitt ledd av eller smilt av. Og det gjelder naturligvis ikke bare oss, men tusenvis av vanlige mennesker som ikke blir trodd på av sine venner, familie eller helsepersonell, når de forteller om sine plager, betennelser eller at man har det tungt psykisk. Det kan faktisk skyldes kostholdet.

Rapporten sier blant annet:

- Changes in the gut microbiome produced by gluten consumption may also influence NCGS (Non Coeliac Gluten Sensitivity).

- Recent data have shown that in NCGS patients TLR4 might play a role in transducing the effect of gliadin through a myeloid differentiation factor 88 (MYD88) adaptor protein. Circulating bacterial components, such as Lipopolysacharides (LPS) and flagellin, bind to TLR4 on macrophages and dendritic cells with the result of signals through the MYD88-dependent pathway. MYD88 signalling increases the expression of pro-inflammatory cytokines causing systemic effects. This systemic immune activation may play a role in the pathogenesis of NCGS. (254)

- Glutenintoleranse kan forstyrre serotonerg funksjon. GFD kan forbedre depressive og atferdsproblemer og øke frie L-tryptofan nivåer. (296)

Dette gjelder også nevrologiske lidelser.

- A link between epilepsy and CD has been reported with prevalence of 4–8%. Gluten sensitivity and temporal lobe epilepsy with hippocampal sclerosis might be associated.303 GFD might benefit these patients. (304)

- Voksne CD-pasienter klager ofte på milde kognitive symptomer kalt "hjerne-tåke", noe som forbedrer seg når gluten fjernes, men oppleves igjen når gluten innføres i kosten. (307)

- Konsentrasjons- og oppmerksomhetsvansker, perioder med dårlig minne, huske ord, redusert mental skarphet og episoder av forvirring eller desorientering er vanlige anerkjente funksjoner i CD. (309)

Men som rapporten sier så gjelder disse komplikasjonene like mye de som er gluten sensitive: "Also, these complications may be the prime presentation of CD and NCGS. (291)

- Because of the lack of gut involvement in NCGS, neurocoeliac disease may easily go unrecognized."

Vi snakker om det store og skjulte GLUTEN ISFJELLET.

ANDRE PSYKISKE LIDELSER

I denne rapporten er det nå også tatt med andre psykiske lidelser som blir rapportert fra ulike grupper:

- Det er rapportert psykiatriske lidelser ved CD, inkludert depresjon, bipolar lidelse, apati, overdreven angst, schizofreni, spiseforstyrrelser, oppmerksomhetsunderskudd / hyperaktivitetsforstyrrelse, autisme og søvnplager. (310-312)

- Angstlidelser er vanligvis reaktive hos CD-pasienter og forbedres med GFD.

- Depressive forstyrrelser kan signifikant svekke livskvaliteten og kan ha sin årsak i komplikasjoner med kostenholdet (a good predictor of lack of dietary compliance). 310

Et langvarig glutenfritt kosthold kan bedre dette for enkelte pasienter. Forbindelsen mellom autisme og CD diskuteres. (311)

Vi tenker at dette også vil gjelde mange personer som er gluten sensitive.

LES RAPPORTEN SELV OG TA NOEN AVGJØRELSER UT FRA EGNE ERFARINGER.

Og kanskje er det slik denne illustrasjonen av "The Gluten Iceberg" prøver å si. Flere og flere antar at cøliaki bare er toppen av isfjellet.

Siste Innlegg
Arkiv
Følg oss
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
bottom of page